Deşi în România persistă destul de mult preconcepția conform căreia „cine are carte, are parte”, specialiștii HR demonstrează că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România.
Salarii de peste 1000 euro pe luna se găsesc in Romania, chiar daca studiile nu sunt necesare pentru meseriile prestate pentru aceste salarii. Spre exemplu, in urma unui curs de calificare si a unei etape de training specializat, puteti deveni fara exceptie controlor de trafic aerian. Pentru aceasta meserie nu va fi nevoie sa aveti bacalaureatul. Insa, totusi, liceul va trebui sa fie absolvit.
Va merita insa efortul fara nicio discutie, deoarece salariul unui astfel de controlor poate ajunge la 5.000 euro pe luna. Si discutam despre salariul net. De asemenea, nu trebuie sa zburati zilnic si sa lucrati in conditii de risc pentru a castiga un salariu de 800 – 1000 euro net lunar. Un sudor specializat in argon poate castiga fara mari probleme acest salariu.
Un medic rezident, cu 6 ani de facultate + anii petrecuti in rezidentiat poate lua lunar un salariu de 2000 de lei. Insa la intrarea in rezidentiat, mai ales intr-un oras mic, salariul medicului va fi de cele mai multe ori cel minim pe economie. In acelasi oras, in urma unui simplu curs de calificare ca manichiurist pedichiurist, o manichiurista poate castiga chiar si pana la 2500, 3000 de lei. Iar intr-un oras mare acest salariu poate creste. Pe langa salariul net insa, manichiurista poate beneficia de tot felul de bonificatii care se adauga la suma totala.
Într-un salon de renume din capitala, astfel, salariul unui manichiurist sau al unui pedichiurist cu experienta poate ajunge cu usurinta la 1000 euro lunar. La același nivel de venit pot ajunge și cei specializați în pus unghii false, nutriționiști sau maseori, de cele mai multe ori listele de programare ale acestora fiind rezervate pe 3-4 luni înainte.
Iar dacă ducem discuția la fotbaliști ori handbaliști, sunt mulți sportivi care nici măcar nu joacă în prima ligă și ajung la asemenea venituri. Iar în stațiuni precum Băile Herculane, Muntele Mic sau Crivaia sunt bucătari de renume și resorturi ori hoteluri internaționale care oferă unui chef bucătar chiar un salariu mai mare de atât. La fel ca și unu DJ talentat.
Un frizer dintr-un salon mare, intr-un oras precum Bucurestiul, Clujul, Timișoara și chiar în localități mai mici, precum Reșița, poate ajunge la 3500 lei pe luna, un salariu comparabil cu al unui grefier, spre exemplu. Singura diferenta e ca primul ar urma un simplu curs de frizerie / coafor, iar cel de-al doilea are nevoie de cel putin o studii la Institutul Național de Grefieri.
Aceeasi tendinta predomina si in UE. Un simplu muncitor la salubrizare poate castiga intr-o tara ca Germania un salariu de 2000 euro (la care se aduna si sporurile). Acest salariu poate reprezenta un punct de competitie cu oricare alt salariu din randul celor care au studii superioare. Un instuctor HR de exemplu poate castiga 2000 – 2500 euro, insa acesta ar avea nevoie de studii superioare pentru a profesa la un nivel inalt, in timp ce muncitorul in salubritate nu are nevoie nici macar de ciclul liceal.
In acest caz, este bine sa va ganditi de doua ori ce cariera doriti sa urmati si ce nivel de studii doriti sa absolviti. Inainte de a intra pe piata muncii puteti cerceta si ofertele existente la AJOFM in fiecare oras si veti descoperi cu stupoare ca multe meserii disponibile nu necesita neaparat absolvirea unei facultati, insa salariile adiacente vor fi extrem de multumitoare.
Sursa: calificare-evaluare.ro/frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist/