10.1 C
Timișoara
marți 19 noiembrie 2024

Să vorbim despre toleranţă cu multă încrâncenare-VIDEO

Legea defăimării, cum este numită sau doar poreclită cea mai nouă iniţiativă legislativă a lui Liviu Dragnea, a stârnit, aşa cum era de aşteptat, multe controverse. Unii au spus că e legea cenzurii. Ba, mai nou, este denumită de iniţiator chiar cu numele caraghios de lege a toleranţei. Sună ca naiba să vorbeşti de toleranţă într-un text intolerant.

PNL a anunţat că va contesta legea la Curtea Constituţională, susţinând că este un „atentat la libertatea de expresie”. PSD-ul si UNPR-ul susţin că, nici vorbă, doar aşa au înţeles unii. „Numai cine nu a citit-o o critică”, spune autorul proiectului.

Iniţiativa liderului PSD prevede ca orice cetăţean ce se simte jignit pe criterii de vârstă, apartenenţă sexuală, religie, etnie sau boală poate reclama în instanţă si poate cere daune. Conform actului, iniţial se puteau simţi lezaţi inclusiv politicienii criticaţi. Criteriile legate de apartenenţa politică şi avere au dispărut între timp din text.

Deputatul Ion Răducanu, în calitate de aliat politic al PSD-ului, a socotit de cuviinţă să ia apărarea proiectului de lege cu mai multe nume. Că e sau nu vorba de cenzură urmează să stabilească juriştii parlamentari. Legea trebuia votată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. În urma contestaţiilor puternice s-a amânat pe miercurea viitoare. Când precis se va vota, declară optimist liderul UNPR. De asemenea, a precizat că iniţiativa legislativă nu afectează libertatea de expresie în presă sau pe reţelele de socializare, în nici un fel. Amenzile în cuantum exorbitant sunt doar exagerările unor răuvoitori.

Nu a mai rămas mult de aşteptat. În nici o săptămână se va vota (sau poate nu) ciudata încropeală legislativă ce amestecă, în acelaşi text, noţiuni ca defăimarea, demnitatea, toleranţa, grupuri sociale, minoritari, mediul virtual, sex, religie şi dreptul la opinie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Conferinţa internaţională „1989, anul revoluţiilor europene în memoria colectivă” 22.11 – 23.11.2024

21 noiembrie 2024 18.00 – 19.00 vizită la Memorialul Revoluţiei 22 noiembrie 2024 Sala Adam Müller Guttenbrunn Sesiune de comunicări I – Moderator: Gino Rado şi Virgiliu Bârlădeanu 9,30...

A treia ediție a cursului „Advanced Diplomacy for Peace, Security and Defence”

În perioada 11-13 noiembrie 2024 s-a desfășurat la Bruxelles a treia ediție a cursului de formare de competențe avansate in diplomație si securitate, “Advanced...

Citește și :