Să sperăm că nu e păcăleală! De la 1 aprilie încep plimbările cu vaporaşele pe Bega

574

Plimbările de agrement cu vaporaşele pe Bega vor fi reluate în luna aprilie, întrucât temperaturile nocturne sunt deja pozitive, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu.

”De la 1 aprilie, vom scoate vaporașele (…), există toate avizele și aprobările. Avem aprobare de la Regionala Turnu Severin a Autorității Navale Române (ANR) pentru navigare, pentru că vaporetele sunt omologate, nu sunt improvizații. Sunt produse serioase, executate de o firmă abilitată să le fabrice, sunt piese japoneze în ele, în cea mai mare parte. Sunt chiar produse de calitate”, a afirmat Nicolae Robu într-o conferință de presă.

Primele plimbări de agrement cu vaporașele pe Canalul Bega au început la finele lunii mai 2016, de la debarcaderul Flora, de pe faleza timișoreană.

A fost un moment istoric pentru Timișoara, întrucât de 49 de ani pe Bega nu a mai existat transport public cu nave, ci doar câteva ambarcațiuni de agrement. Flota are șapte vaporașe fabricate la Galați. Costul unui vaporeto a fost de circa 270.000 de euro, bani achitați de la bugetul local.

Fiecare ambarcațiune are o capacitate de 50 de locuri și parcurge un traseu de 10 km, străbătând Timișoara pe axa nord-sud, de la Uzina de Apă până la Podul Modoș.

Până în toamna trecută, zeci de mii de pasageri, timișoreni și turiști, s-au bucurat de plimbări cu vaporașele, scopul principal al achiziționării lor fiind acela de a le introduce ca mijloc alternativ de transport în comun. Pentru aceasta însă, este necesară crearea unei Administrații navale locale care să se ocupe de administrarea canalului, lucru care ține de competența Ministerului Transporturilor.

Continuarea tronsonului navigabil în afara Timișoarei, până la frontiera cu Serbia, depinde de finalizarea lucrărilor de reparații la sistemul de ecluze de la Sânmihaiu Român, care să regleze debitul de apă pe canal.

Municipalitatea a lansat în toamna anului 2013 lucările de amenajare a malurilor Canalului Bega pe tronsonul timișorean, proiect în valoare de peste 25 de milioane de lei, cu finanțare europeană.

vaporase-3

1 COMENTARIU

  1. Consiliul Local Timisoara a infiintat o administrație navala locala care să se ocupe de administrarea canalului?
    Daca nu, atunci mai pot fi folosite vaporasele de Primarie???
    O a doua intrebare – vaporasele au fost folosite in 2016 desi Primaria nu avea dreptul sa le utilizeze (din cate imi aduc aminte, nici sa le irnegistreze macar). Nu este prevazuta nici o sanctiune pentru incalcarea legislatiei in acest domeniu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.