Să ne amintim de marele rapsod Achim Nica. Astăzi se împlinesc patru ani de când „regele doinei” a plecat dintre noi – VIDEO

6092

Născut la Obreja, Caraş-Severin, Achim Nica a fost unul dintre marii rapsozi ai Banatului, „regele doinei”, după cum l-a numit reputatul taragotist Dumitru Fărcaş, sau “tatăl doinei bănăţenilor”, cum îl numea Ion Dolănescu .

La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele. Suflet impresionabil, de o veselă duioșie, sincer și cinstit din fire, Achim Nica și-a turnat tiparul lumii sale sufletești în cântece interpretate în acel fel rezervat și sfios după cum îi este și firea.

Achim Nica a venit pe lume la 20 ianuarie 1930, în localitatea cărășeană Obreja. A găsit încă din copilărie un mediu favorabil dezvoltării talentului său.

De mic a cântat alături de mama și bunica, iar încă de la vârsta de 10 ani vocea i-a fost remarcată de învățătorul său. Cu toate acestea, cariera și-a început-o abia de la 30 de ani.

A fost descoperit în timpul unui concert susţinut la Obreja de regretata Maria Tănase care, după o scurtă audiţie, îi propune acestuia să meargă la Bucureşti pentru înregistrări.

Achim profită de această oportunitate şi, la puţin timp debutează în cadrul programului naţional de radio cu melodia care avea să îl facă celebru, „La Obreja-ntr-o grăgină”.

Deşi a avut ocazia să rămână în continuare la Bucureşti, găsind susţinere la un bănăţean de-al său, care îi oferise cazare şi sprijin material, familia i dragostea faţă de locurile natale l-au determinat pe Achim Nica să se întoarcă acasă.

În perioada 1965 – 1975, Achim Nica a activat la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș. Sub îndrumarea atentă a dirijorului Nicolae Perescu s-a afirmat repede în fața publicului din zonă, din țară, dar și din Banatul Sârbesc, în turneele efectuate.

Pe parcursul activității înregistrează 8 discuri (primul în 1961) și 4 casete audio-video.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Achim Nica la 10 decembrie 2004 Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

S-a stins din viaţă la 23 noiembrie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.