Biletele pentru noua ediție Les Films de Cannes à Timișoara, care se va desfășura în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, au fost puse în vânzare. Pot fi achiziționate online, direct de pe site-urile cinematografelor Timiș și Victoria, unde este disponibil și programul proiecțiilor.
Megalopolis de Francis Ford Coppola, filmul epopee cu imagine semnată de românul Mihai Mălaimare Jr., se vede la Les Films de Cannes à Timișoara Considerat unul dintre cele mai ambițioase proiecte cinematografice din cariera lui Coppola, “Megalopolis” poate fi vizionat sâmbătă, 2 noiembrie, la Cinema Timiș, de la ora 20.30. A fost cel mai așteptat lungmetraj la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, unde a concurat pentru marele premiu Palme d’Or. Cu o distribuție impresionantă, ce include actori de renume precum Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight și Laurence Fishburne, filmul aduce pe ecran o poveste captivantă despre colapsul societății și încercarea de a o reconstrui într-o formă nouă și inovatoare. Francis Ford Coppola a început să dezvolte “Megalopolis“ la începutul anilor 1980 și a investit în producție un buget de peste 100 de milioane de dolari.
Ce filme aclamate completează maratonul Les Films de Cannes à Timișoara Girasoli”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Catrinel Marlon (Menghia), ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Torino, va putea fi văzut vineri, 1 noiembrie, la Cinema Victoria. Co-produs de Cristian Mungiu, “Girasoli” este inspirat din realitate și expune povestea a două tinere, Lucia şi Anna, ambele prizoniere, fiecare în felul ei, în spitalul psihiatric S. Therese of Lisieux, în anii '60. Este şi povestea lui Marie D'amico, psihiatră care va încerca să o salveze pe Lucia de practicile atroce din spital.
„Am decis să spun această poveste pentru că m-a atins îndeaproape. Vreau să amintesc cum azilurile au fost locuri teribile de suferință si de detenție, dar și cum, printre sute de vieți distruse și uitate, se poate naște o frumoasă poveste de dragoste”, a declarat Catrinel Marlon despre filmul său.
„Bird”, de Andrea Arnold, regizoare recunoscută ca fiind printre maeștrii cinematografiei britanice și de trei ori câștigătoare a Premiului Juriului de la Cannes, se vede de asemenea la ediția locală din Timișoara.
Lungmetrajul Bird a fost în competiția de anul acesta de la Cannes și aduce pe marele ecran trio-ul Franz Rogowski, în rolul celui mai straniu înger păzitor, Barry Keoghan, simpatic și nenorocit în același timp, și Nykiya Adams, cu o interpretare plină de forță. Bird spune povestea unei prietenii neobișnuite dintre Bailey, o fată în pragul adolescenței, visătoare și nerăbdătoare să își părăsească căminul disfuncțional, și Bird, un bărbat în căutarea disperată a propriului cuib. Filmul este proiectat la Cinema Timiș, vineri, 1 noiembrie.
“Diamant Brut”, semnat de regizoarea Agathe Riedinger, din Competiția oficială Cannes 2024, poate fi văzut pe 2 noiembrie, la Cinema Timiș. Filmul explorează temele aspirațiilor tinereții, superficialitatea faimei și complexitatea relațiilor familiale. “Diamant Brut” urmărește povestea lui Liane, o tânără de 19 ani, impulsivă și plină de pasiune, care locuiește cu mama și sora sa mai mică în orașul prăfuit Fréjus.
Obsedată de frumusețe și de dorința de a deveni faimoasă, Liane visează la o viață plină de succes, crezând că reality show-urile îi pot oferi recunoașterea pe care o caută. Șansa pare să-i surâdă atunci când este selectată la un casting pentru emisiunea „Insula miracolelor”, un concurs care îi oferă iluzia unei ascensiuni rapide spre celebritate.
„Motel Destino”, filmul prin care regizorul brazilian Karim Aïnouz a revenit în Competiția oficială Cannes 2024, se vede și el la ediția din Timișoara, pe 2 noiembrie, la Cinema Victoria. „Motel Destino” a fost numit “unul dintre cele mai erotice filme din cursa pentru Palme d’Or”, având numeroase scene de sex.
Cu o atmosferă încărcată de suspans și tensiune, filmul spune povestea Dayanei, care se află într-o căsnicie abuzivă cu fostul ofițer de poliție Elias, proprietarul Motelului Destino. Atunci când Heraldo, în vârstă de 21 de ani, ajunge la motel după ce a dat-o în bară și are nevoie de un loc pentru a se ascunde, Dayana devine curioasă și îl lasă să rămână. Pe măsură ce cei doi intră într-un dans al puterii și al dorinței, un plan periculos pentru libertate prinde contur. “Motel Destino” explorează teme precum vina, destinul și consecințele inevitabile ale alegerilor noastre. Filmul pătrunde adânc în psihologia personajelor, oferind o experiență intensă și plină de emoție.
„’Amour Ouf”, regizat de Gilles Lellouche, este unul dintre cele mai așteptate filme franceze ale anului.
O poveste explozivă despre pasiune și iubire obsesivă, filmul explorează granițele extreme ale relațiilor umane și cât de departe pot merge oamenii din dragoste. Cu o regie inovatoare, filmul spune povestea a doi adolescenți din clase sociale diferite care cresc în același oraș, la același liceu, în jurul acelorași docuri portuare. Drumurile lor se încrucișează și se îndrăgostesc nebunește. În timp ce Jackie își urmează drumul și studiază, Clotaire este prins în vârtejul bandelor și ajunge la închisoare pentru 12 ani, sub acuzații false de crimă. Va fi proiectat la Cinema Timiș, pe 2 noiembrie.
„Parthenope”, film semnat de Paolo Sorrentino, explorează legendele și misterele orașului Napoli, împletind mitologia antică cu realitatea modernă. Titlul face referire la sirena Parthenope, una dintre figurile mitice ale orașului, iar filmul reinterpretează povestea acesteia într-un context contemporan:
mai exact, viața Parthenopei, de la nașterea sa în anii 1950 până în prezent. Prin imagini fascinante și o coloană sonoră impresionantă, “Parthenope” invită publicul într-o călătorie prin istoria și sufletul unui loc plin de povești. Se vede în cadrul Les Films de Cannes à Timișoara, pe 3 noiembrie, la Cinema Timiș.
“Averroès & Rosa Parks”, de Nicolas Philibert (regizor premiat cu Ursul de Aur 2023 pentru Sur l’Adamant), a fost în selecția Berlinale Special 2024 și va putea fi văzut la Cinema Victoria, pe 3 noiembrie. Documentarul aduce în față povestea Averroès şi Rosa Parks: două unităţi ale spitalului Esquirol, care face parte din Grupul de Îngrijire Psihiatrică Parizian. De la interviuri individuale cu pacienţii şi până la întâlniri colective cu îngrjitorii, regizorul explorează o formă de psihiatrie care încurajează pacienţii să comunice şi să se exprime fiecare după posibilităţi. Încetul cu încetul, bolnavii se deschid şi ne dau acces în lumea lor. Aflăm cum, în ciuda unui sistem medical tot mai suprasolicitat, cei ce suferă de boli mintale îşi pot recăpăta locul în societate. Documentarul are regia, imaginea și scenariul semnate de către Nicolas Philibert.
„Les Fantomes”, film aflat în secțiunea Semaine de la Critique la Cannes 2024, expune povestea lui Hamid, membru al unei organizații secrete aflate pe urmele liderilor fostului regim sirian. Într-o zi, datoria îl aduce în Franța, unde trebuie să îl înfrunte chiar pe fostul său torționar. Un thriller de inspirat din fapte reale, în care trecutul și prezentul se ciocnesc și dreptatea vine mereu cu un preț, semnat de regizorul Jonathan Millet. Proiecția lui este la Cinema Victoria, pe 1 noiembrie.
„Limonov: The Ballad”, semnat de regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov, a fost prezentat în premieră mondială în Competiţia oficială Cannes 2024. Avându-l în rolul principal pe actorul Ben Whishaw, filmul este bazat pe o carte a scriitorului francez Emmanuel Carrere. Pelicula prezintă traseul lui Eduard Limonov, care ne poartă de pe străzile agitate ale Moscovei şi zgârie-norii din New York până în cartierele mărginaşe ale Parisului şi gulagul siberian, în a doua jumătate a secolului trecut. Militant şi revoluţionar, gangster şi scriitor subversiv, om al străzii şi majordom în reşedinţa unui miliardar din Manhattan, poet recalcitrant şi frondeur, dar gata să-şi sacrifice idealurile politice în faţa unei femei superbe. “Limonov: The Ballad” va fi proiectat la Cinema Victoria, pe 3 noiembrie.
Aceste titluri completează lista de 16 filme din selecțiile marilor festivaluri internaționale care vor fi proiectate la a IX-a ediție Les Films de Cannes à Timișoara, între 31 octombrie și 3 noiembrie, inclusiv Palme d’Or 2024 – „Anora”, Grand Prix 2024 – „All We Imagine as Light”, Cel mai bun regizor, Cannes 2024 – “Grand Tour” și Ursul de Aur 2024 – „Dahomey”, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminiă – „Emilia Perez”, Premiul pentru Cel mai bun scenariu – „The Substance”.
Filmele Girasoli, Diamant Brut și Averroès & Rosa Parks sunt distribuite de Voodoo Films. Bird, Motel Destino, L’amour Ouf sunt distribuite în România de Bad Unicorn. Megalopolis și Parthenope sunt distribuite de Independența Film, iar Limonov: The Ballad și Les Fantomes de către Transilvania Film.
***
Ediția locală Les Films de Cannes à Timișoara este un proiect cultural finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Cu sprijinul: UniCredit Bank, Pepsi, Adrem, Catena, Groupama, McDonald’s.
Parteneri: Cinema Timiș, Cinema Victoria, Cărturești, FABER.
Partener cultural: Radio RFI România.
Parteneri media: Radio Guerilla, Agerpres, Zile și Nopți, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, TION,
Creatif.
Partener de monitorizare: MediaTrust.