-4.9 C
Timișoara
duminică 22 decembrie 2024

S-a stins din viață un antrenor legendar din sportul românesc

Bela Karolyi, legendarul antrenor alături de care Nadia Comăneci a scris istorie şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a murit vineri, la vârsta de 82 de ani, a anunțat USA Gymnastics, transmite Associated Press, citată de News.ro.

Bela Karolyi s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Cauza decesului nu a fost dezvăluită, dar Karolyi a avut o sănătate precară în ultimii ani.

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi Mary Lou Retton. Nadia Comaneci avea doar 14 ani când Karolyi a antrenat-o să câştige aurul pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Mesajul Nadiei Comăneci și al COSR, după decesul lui Bela Karolyi

„Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele. Odihnește-te în pace, Bela Karolyi”, a scris duminică dimineață, pe Instagram și Facebook, Nadia Comaneci, alături de mai multe fotografii cu ei împreună.

De asemenea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a transmis un mesaj după decesul antrenorului Bela Karolyi.

„A atins perfecţiunea pe pământ, a creat cea mai frumoasă poveste a sportului românesc şi mondial, a schimbat paradigma unei discipline. A fost creatorul Nadiei Comaneci si al gimnasticii româneşti de succes. Antrenorul s-a stins la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite”, a scris duminică dimineață COSR.

Karolyi s-a remarcat mai întâi în România sa natală. El şi Martha erau profesori de şcoală primară în Transilvania, când au început să le predea elevilor gimnastica ca o modalitate de a se încălzi, notează News.ro.

Performanţele lor i-au încântat pe locuitorii oraşului şi au atras atenţia guvernului. În câţiva ani, au fost numiţi responsabili de echipa naţională.

Karolyi a zguduit sportul în 1976, când a ajuns la Jocurile Olimpice de la Montreal cu o echipă de copii. Cele mai multe gimnaste de elită din anii ’70 aveau în jur de 20 de ani, dar echipa lui Karolyi avea doar o gimnastă mai mare de 14 ani. România a câştigat medalia de argint, cimentând pentru următoarele patru decenii ideea că gimnastica era un sport rezervat tinerilor.

Tot la Montreal, lumea a făcut cunoştinţă cu Comaneci, cea care a obţinut primul 10 perfect la Jocurile Olimpice. Comăneci avea să repete această performanţă de şase ori în drumul său spre câştigarea a trei medalii de aur, cu Karolyi acolo pentru a o îmbrăţişa după fiecare exerciţiu.

Deşi Karolyi a fost iniţial sărbătorit în România pentru succesul echipei, el a căzut în dizgraţia guvernului patru ani mai târziu, după ce a criticat arbitrajul la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Karolyi a fost indignat, considerând că lui Comăneci i s-a furat o a doua medalie de aur, dar oficialii români au fost îngroziţi de faptul că el s-a făcut de râs în faţa gazdelor sovietice.

A emigrat în SUA pe vremea comuniștilor

Karolyi a dezertat în SUA în 1981 şi şi-a petrecut primele luni în America făcând munci mărunte înainte de a se reîntâlni cu americanii pe care îi cunoştea din comunitatea gimnaştilor.

În următorii 30 de ani, el a devenit o forţă călăuzitoare în gimnastica americană, deşi nu fără controverse. Bela a ajutat-o pe Retton – care avea doar 16 ani – să câştige titlul olimpic la individual compus la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles şi a ajutat-o pe Kerri Strug, accidentată, să iasă de la sol la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta, după ce săritura lui Strug a asigurat aurul pe echipe pentru americani.

Karolyi a devenit pentru scurt timp coordonatorul echipei naţionale pentru programul de elită feminin al USA Gymnastics în 1999 şi a încorporat un sistem semicentralizat care a transformat în cele din urmă americanii în standardul de aur al sportului. El a fost îndepărtat după Jocurile Olimpice din 2000, după ce mai mulţi sportivi au vorbit despre tacticile sale.

Retrași din viața publică după scandalul Larry Nassar

Soții Karolyi s-au retras din viața publică din perioada 2018-2019, pe fondul scandalului din jurul fostului medic al lotului olimpic, Larry Nassar, condamnat la 175 de ani de închisoare, pentru violuri, agresiuni și abuzuri sexuale asupra a sute de sportive. Unele dintre abuzuri au avut loc în timpul taberelor de antrenament ale echipei naţionale la ferma Karolyi.

Mai multe gimnaste i-au acuzat pe soții Karoly că erau conștienți de faptele lui Nassar, dar nu au intervenit pentru a le proteja. Cei doi n-au fost însă puși sub acuzare de tribunalele americane.

Soţii Karolyi au negat că ar fi avut cunoştinţă de abuzurile lui Nassar, dar scandalul a dus la luarea în considerare a culturii toxice a sportului, inclusiv a plângerilor că ambii Karolyi au fost abuzivi fizic şi emoţional în calitate de antrenori. În 2017, USA Gymnastics a renunţat la un acord de a cumpăra ferma Karolyi şi de a o folosi ca centru de antrenament al echipei naţionale, tăind efectiv legăturile cu cuplul.

Sursa: https://hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Moș Crăciun a vizitat două familii din Timiș! Cei mai bucuroși au fost copiii

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun a trecut pe la casele a două familii din Timiș. Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, polițiștii din...

Solstițiul de iarnă – despre această zi și explicațiile știinfice din spatele fenomenului

Data de 21 decembrie marchează solstițiul de iarnă. Această zi va fi cea mai scurtă din an, iar noaptea va fi cea mai lungă....

Citește și :