S-a modificat Legea Pensiilor. Cine va beneficia de mai mulți bani

74
Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care locuitorii din anumite zone poluate ale României să beneficieze de alte reguli de pensionare. Astfel, prin decizia Camerei Deputaților, persoanele care locuiesc în zonele trecute în anexele legii, se vor putea pensiona cu doi ani mai repede. Pe listă au fost trecute 27 de localități din diferite județele ale României, unde în trecut au existat combinate sau mine care au produs o poluare maximă.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5, de la articolul 65 din Legea nr. 263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.

Parlamentarii au impus și reguli clare pentru ca de aceste prevederi legale să nu se folosească alte persoane, care nu au locuit niciodată în zonele amintite. Pentru acest lucru, una dintre cerințe este ca persoana care cere aplicarea acestor prevederi legale să fi locuit 30 de ani în zona respectivă, afectată de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Localitățile pentru care se aplică reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani sunt Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa,. De asemenea figurează de Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba. Dar şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.