S-a constituit centrul de dezvoltare a antreprenoriatului social, protocol semnat de trei universităţi timişorene-video

443

A fost semnat protocolul de colaborare între cele trei mari universităţi timişorene UPT, UVT şi USAMVB, alături de Agenţia pentru Informare şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale, care are drept scop constituirea unui centru de dezvoltare a antreprenoriatului social la nivelul comunităţii locale. În afara celor trei universităţi, la semnarea protocolului au mai luat parte şi reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie, dar şi a altor organizaţii neguvernamentale.

Este vorba despre un demers participativ între care mai multe universităţi din Timişoara şi-au propus să realizeze un Centru de Antreprenoriat Social. Iniţiativa reprezintă o premieră pentru România, deoarece nu există astfel de centre. Este o premieră pentru tot estul Europei, noi ne-am inspirat de la Academia de Antreprenoriat Social din Munchen, scopul fiind atât rezolvarea problemelor de competenţă academică, dar să funcţioneze şi ca o organizaţie suport (hub), de sprijinire a antrepenorilor sociali,” a spus Mihai Liseţchi de la AID-ONG.

O astfel de iniţiativă aparţine AIN – ONG, care de 20 ani asigură suport organizaţiilor neguvernamentale. După semnarea acestui protocol orice universitate este binevenită şi aşteptată să se alăture acestui proiect, în prezent purtându-se discuţii cu Universitatea de Medicină şi Farmacie.

,,Este un proiect foarte interesant. Am urmărit prezentarea lui, cred că este util comunităţii timişorene care poate fi un model naţional. Prin profilul profesiei noastre, avem o implicare socială deosebită. Recent la Festivalul Internaţional de literatură din Timişoara, Ion Vianu, medic şi scriitor, spunea că „medicina este unicul ordin cavaleresc destinat în modul cel mai direct, nemijlocit şi profund celui mai mare bine pe care îl poţi face semenului tău, adică să îi alini suferinţa şi să îi salvezi viaţa. Asta arată clar deschiderea noastră pentru un asemenea proiect, care de fapt nu introduce antreprenoriatul social în Timişoara, dar îl ridică la un nivel superior, mai ales prin faptul că se racordează la un nivel internaţional deja existent. O şansă să profeţionalăzăm numeroasele iniţiative care vin din partea societăţii în acest moment”, a spus dr Dorel Săndesc, prorector al UMF Timişoara.

Facultatea de Medicină şi Farmacie se arată interesată să facă parte din proiect, care să aibă substanţă, deoarece atunci când vor face parte din proiect să fie parte a acetuia.

„Politehnica din Timişoara vine în acest parteneriat, alături de celelalte universităţi, pentru că noi considerăm că acest proces de formare a tinerilor şi de a creea aptitudini pentru absolvenţii universităţii noastre este foarte important să fim receptivi la nou. Scopul acestui proiect pentru universităţi este de a creea un cadru foarte clar, de a sprijinii activităţile anteprenoriale şi binenţeles de a sprijinii universitaţile care au un impact social ridicat,” a spus Dan Daniel, prorectorul UPT.

Dar totuşi să vedem cum a apărut o astfel de iniţiativă?

„În 2015 am fost la Conferinţa EMES, care este o asociaţie care se ocupă de antreprenoriat şi intreprinderia socială şi acolo am cunoscuto pe Cristina Hun, care reprezenta un consorţiu similar înfiinţat de cele patru universităţi din Munchen, fiind interesată în distribuirea unor astfel de antreprenoriate spre alte ţări din Europa de Est, şi după discuţii am pus bazele unei astfel de colaborări”, a spus prof. Bibu Nicolae de la USAMVB.

„Un astfel de protocol ne ajută la întocmirea de proiecte comune, universităţile fiind interesate pentru dezvoltarea tinerei generaţii ce trece prin universitate , vom avea cursuri comune, proiecte comune, şi vom încerca să ridicăm ştacheta şi în acest oraş ce va deveni Capitală Culturală în 2021”, a spus profesor Ioan Petroman, de la USAMVB.

„E un demers de cooperare pentru comunitatea din Timişoara, în domeniul anteprenorial. Cele trei universităţi cu atribuţii în această zonă (UPT, USAMVB şi UVT) intră într-un demers de colaborare, de a susţine studenţii în crearea unei afaceri,” a spus profesor Ovidiu Megan, prorector UVT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.