Ionesie Ghiorghioni, aghiotantul lui Sorin Frunzăverde la șefia Consiliului Județean Caraș-Severin, obişnuia să conducă beat maşina de serviciu. Luna mai a anului 2015 a fost una cu totul nefastă pentru Ionesie Ghiorghioni, încă vicepreşedintele CJ, căci i-a adus din parte DNA două dosare de corupţie, ambele ajungând pe rolul Tribunalului Caraş-Severin prin confirmarea judecătorului de cameră preliminară. În timp ce DNA Structura Centrală îi supraveghea convorbirile telefonice în dosarul alegerilor prezidenţiale, Ionesie Ghiorghioni face pe 18 noiembrie 2014 un accident cu maşina de serviciu de la Consiliul Judeţean. Din stenograme reiese că Ghiorghioni a urcat băut la volanul autoturismului Consiliului Judeţean. Dar alesul a încercat să schimbe declaraţiile martorilor şi să declare că nu el ar fi fost șoferul.
Pe 12 mai a.c., procurorii DNA ai Serviciului Teritorial Timişoara îl prindeau în flagrant delict pe Ionesie Ghiorghioni în timp ce primea 20.000 de lei mită de la soţia unui renumit om de afaceri din Reşiţa. Stenogramele aflate ulterior la dosar şi apărute pe surse în presă devoalau o situaţie anticoncurenţială creată la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin care Ghiorghioni făcuse un fel de înţelegere cu firmele de construcţii din judeţ care la ce licitaţii să participe, pentru a fi toată lumea mulţumită. Conform surselor noastre, situaţia ce reiese din stenogramele dosarului lui Ghiorghioni este analizată în prezent și de Consiliul Concurenţei.
Ghiorghioni distrugea documentele compromițătoare
Într-o conversație care a avut loc la data de 9 ianuarie în biroul său, Ghiorghioni i-a dat asigurări martorei că va continua să sprijine interesele financiare ale firmei sale în cadrul licitațiilor aflate în derulare la CJ Caraș-Severin pentru servicii de deszăpezire, cerându-i în schimb „să renunțe la prestarea anumitor servicii în domeniul infrastructurii rutiere în favoarea numitului Rof, persoană aflată în sfera sa relațională, astfel încât să-i asigure de lucru firmei acestuia”. Este vorba despre omul de afaceri Remus Rof, cel care avea şi el o firmă de construcţii care se afla în relaţii contractuale cu DADPP a CJ Caraş-Severin, scrie puterea.ro.
Cu altă ocazie, vicepreședintele CJ Caraș-Severin s-a arătat deranjat de faptul că Adina Armașu intenționa să conteste o licitație câștigată de o firmă a lui Remus Rof.
„Văzând că martora ia în calcul posibilitatea contestării acelei licitații și, implicit, să «încurce» interesul inculpatului Ghiorghioni Ionesie în privința efectuării lucrărilor de către persoana în al cărui interes acționa, inculpatul și-a schimbat atitudinea față de martoră, trecând de la abordarea amicală, deschisă, la o atitudine distantă, fiind vădit nemulțumit de aceste intenții ale martorei și încercând să-i impună acesteia să respecte înțelegerile frauduloase pe care i le-a propus înainte de licitație”, se arată în rechizitoriu.
Tot la o astfel de înţelegere duce şi discuţia despre Iancu de la MaxxAgro Gătaia. „În contextul discuțiilor referitoare la procentul de 10% pe care inculpatul Ghiorghioni Ionesie impune a-i fi remis de către administratorii firmelor contractante din valoarea totală a lucrărilor, inculpatul s-a referit și la situația particulară a lui «Iancu», afirmând că din discuțiile pe care le-ar fi avut cu acesta a aflat că nu ar fi făcut nici o cerere de plată, iar inculpatul ar fi dat crezare acestor susțineri ale lui «Iancu» și a încercat să braveze, afirmând că dacă a fost mințit și în realitate s-ar fi încasat sume, «a belit-o», iar în momentul în care martora Armașu Adina a afirmat că soțul său are documente care dovedesc contrariul, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a replicat că el nu păstrează nici un astfel de înscris compromițător care ar putea proba activitatea sa infracțională, afirmând că arde documentele și nu păstrează nici evidențe electronice, memorând ceea ce îl interesează”, se mai menționează în rechizitoriu.
Mărturia decisivă
În timp ce DNA îi supraveghea convorbirile telefonice în dosarul alegerilor prezidenţiale, Ionesie Ghiorghioni face pe 18 noiembrie 2014 un accident cu maşina de serviciu de la Consiliul Judeţean şi, în faţa poliţiştilor, încearcă să schimbe declaraţiile martorilor şi să declare că nu el ar fi fost la volanul autoturismului Consiliului Judeţean. „În exercitarea atribuţiilor de serviciu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ghiorghioni Ionesie ar fi emis un act intitulat «Împuternicire» prin care atesta în mod neconform realităţii faptul că în data de 18.11.2014 Săvoni Daniel ar fi fost împuternicit să conducă autoturismul Dacia Duster CS-02-JUD ce aparţine Consiliului Judeţean, act depus ulterior la dosarul de daune al societăţii de asigurare”, reţin procurorii DNA în rechizitoriu.
Citește continuarea AICI