Una din cele mai controversate lucrări de infrastructură, care trenează de foarte mulți ani, se află, din păcate, pe raza județului nostru.
Autostrada ce leagă frontiera de vest cu Sibiul are o mică (vorba vine… că de fapt are cam 12 kilometri) poticnire imediat după localitatea Margina. Aici toți șoferii strâng din dinți și spun ce le vine la gură, apoi, supărați, iau pieptiș dealul Coșavei în condiții de trafic infernal pentru a ocoli cam 25 de kilometri în loc de cei 11-12 cât ar fi normal în linie dreaptă.
Povesea este veche și este inutil să o mai reluăm. Toți conducătorii auto o cunosc. Situația o cunoaște și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, din ambele ipostaze: de demnitar ce răspunde de acest șantier dar și beneficiar, la volan, al drumului. Însuși ministrul nu se sfiește să caracterizeze această pată neagră de pe hartă ca fiind o rușine națională. Astfel, pentru a mai spăla din rușine, vine cât poate de des să vadă lucrările. De câteva luni au început să se vadă semnele bune. Pe șantier trag tare, zilnic, cel puțin patru sute de muncitori și zeci de utilaje.
Deși stadiul fizic al lucrărilor se află la un procent de doar 5-7 la sută demnitarul Grindeanu estimează că se va devansa finalizarea programată la finalul anului 2026. Măcar cu câteva luni. După alegeri și instalarea noului guvern, atât Sorin Grindeanu (indiferent de ce funcție va mai ocupa) cât și președintele CJT, Alfred Simonis, vor pune o permanentă presiune pentru finalizarea bucății de autostradă lipsă, pentru a nu pierde finanțarea prin PNRR.
Organizarea de șantier este una exemplară chiar și pentru un ochi de novice neatent. Containere ce oferă un confort deosebit oferă locuință temporară lucrătorilor tocmai pentru a nu se mai pierde timp inutil cu transportul până la șantier.
„Într-o desfășurare cât se poate de bună, vă spun că țin foarte mult și eu, și toți bănățenii, ca acest tronson să fie gata mai repede decât e termenul limită. De ce? Pentru că include nevoia pe care o știm cu toții. Eu cred că e o rușine ceea ce s-a întâmplat aici în acești ani. Dați-mi voie în câteva secunde să vă spun experiența mea personală legată de acest tronson. În 2017, în prima parte eram prim-ministru, iar ministrul Transporturilor cred că era Răzvan Cuc. Am întrebat într-o ședință de Guvern cum e cu această această bucată lipsă. A spus toată istoria pe care nu vreau să o reiau, cea cu pasajele cu urșii, cu toate lucrurile pe care pe care le știm cu toții. Cert este că am venit ministru al transporturilor peste 4 ani, în 2021 și lucrurile, nu știu de ce, dar erau în aceeași situație cum au fost lăsate atunci. Am reușit, eu zic destul de repede, și pentru asta vreau să-i felicit pe cei de la CNAIR să organizăm licitația, să facem proiectare plus execuție, pentru că aici nu se putea altfel, fiind acele discuții vechi cu SF-ul și toate lucrurile care țin de buna desfășurare a unui proiect și cel mai important lucru e că s-a reușit. ”, a explicat Sorin Grindeanu.
Ca lucrurile să meargă și mai bine au venit și mai sunt așteptați lucrători de la o firmă prestigioasă din Bosnia-Herțegovina, ce au experiența lucrărilor la autostrăzi. Practic se va dubla capacitate de lucru deoarece această firmă străină vine și cu un lot complet de utilaje performante.
„Suntem la 5, 6, 7 la sută, dar din acest moment, pot să spun, că activitatea a început în forță. Ieri au venit și partenerii bosniaci, știți că aici este o asociere între între compania românească și o companie din Bosnia. Au venit și ei cu utilaje, cu oameni și vor veni în în perioada următoare cu și mai multe echipamente, astfel încât să se termine odată această lucrare. Așa că termenul este finalul de an 2026. Eu îi cunosc foarte bine pe cei de la compania românească, nu îi știu pe pe bosniaci, dar cred că putem termina înainte de termen”, și-a continuat ministrul descrierea stării de fapt de pe șantier.
„Câștigătorul acestei licitații e o companie care face foarte bine…(ce face). Acesta este un lucru care mă face optimist. Am văzut, puteți vedea și dumneavoastră ( nr: către ziariști!)puteți merge și mai încolo. Vedeți că mobilizarea este una foarte bună și va continua să fie și mai bună. Acuma nu pot să nu spun, fiindcă e un lucru pe care cu toții îl trăim astăzi. O să merg cu mașina spre București și sigur acest acești 10 km, să spunem, lipsă, mă încurcă foarte mult. Este rușine pentru noi. De aceea, oricine ar veni în noul Guvern, fiindcă vom avea un nou Guvern începând cu decembrie, o să beneficieze de presiunea pozitivă a mea și a celorlalți colegi ai mei pentru ca acest proiect să nu fie lăsat deoparte. Asta e foarte, foarte important”, a mai adăugat ministrul Grindeanu.
Dacă totul merge bine, în maximum doi ani Banatul ar putea scăpa de rușinea de drum, rămas nefinalizat de peste 10 ani!