Ruşine națională! Ce se întâmplă cu Centrul pentru Mari Arşi de la Timișoara

855

Au trecut doi ani și jumătate de la tragedia de la Colectiv și, din păcate, nepăsarea continuă să domine sistemul medical românesc. Și asta, pentru că proiectele centrelor de mari arși rămân în mare parte doar pe hârtie.

În urma tragediei de la Colectiv, niciun un spital din țară nu era pregătit să preia răniții în condiții optime. Nici acum nu este vreunul. La Timișoara, de un an și jumătate este așteptată aparatura medicală necesară pentru dotarea centrului de mari arși. Echipa medicală este și ea pregătită, dar nu se întâmplă nimic, din cauză că se aşteaptă aparatura de la Ministerul Sănătăţii.
Ministerul anunţă periodic Spitalul Judeţean, de care ţine Clinica de Mari Arşi, că achiziţia echipamentelor medicale este în stadiul de licitaţie. Între timp, medicii se zbat să salveze vieţi în spaţii care nu corespund tratării cazurilor grave de arşi.

 

Centrele pentru mari arși, amenajate de administrațiile județene, bat pasul pe loc. În urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean Timișoara au ajuns doar două paturi pentru mari arși.

„Noi sperăm ca până la sfârșitul anului clinica să fie dotată și să devină funcțională, pentru că este inadmisibil – vor fi aproape doi ani la sfârșitul acestui an, în care noi am raportat modernizarea acelui spațiu – să nu putem să-l folosim, având în vedere că este mare nevoie de o astfel de unitate pentru pacienți cu arsuri grave“, explică Marius Craina, manager la Spitalul Județean Timișoara. „Noi putem să tratăm arși acum numai în proporție de 20%.

Infrastructura o avem, de pregătit suntem pregătiți, spațiul este pregătit, suntem în așteptarea aparaturii și a tot ce ține de amenajarea noii secții. Nu există, din punctul de vedere al personalului, vreo problemă, pentru că noi putem începe chiar acum. Așteptăm aparatura. Este păcat, pentru că avem spațiu, să așteptăm și să trimitem la București“, spune Taskov Panche, medic specialist la Casa Austria SCJUT.

În urmă cu două săptămâni, a fost internat un pacient cu arsuri pe 60% din suprafața corpului, dar nu a putut fi salvat. Sunt numai 11 locuri în spitalele din România pentru victimele care suferă arsuri majore, față de 10, câte erau în 2015.

La Timişoara şi Iaşi ar fi trebuit să fie deschise centre pentru arşi. Un astfel de centru pentru mari arşi este la Spitalul Judeţean Timişoara, unde sunt gândite cinci saloane, fiecare cu câte un pat. În decembrie 2016, trei dintre ele au fost finalizate din bugetul Consiliului Judeţean Timiş. Mai exact, s-au investit 900.000 euro, iar anul acesta au fost deja aprobate fondurile necesare pentru construirea celorlalte două saloane.

Investiţia este făcută şi spitalul aşteaptă doar aparatura pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aducă. „Aparatele care ţin de Secţia de Terapie Intensivă vor fi livrate până la sfârşitul anului, pentru că a fost licitaţia desfăşurată şi finalizată de către Ministerul Sănătăţii şi urmează, conform cerinţelor de la Chirurgie Plastică, să fie distribuite către Compartimentul de Mari Arşi.

În ceea ce priveşte aparatura specială, specifică pacientului cu arsuri grave, dependentă de Chirurgie Plastică şi bloc operator, s-au înaintat Ministerului Sănătăţii tot necesarul şi toate caracteristicile, caietul de sarcini şi urmează să înceapă procedura de licitaţie. Valoarea totală a aparaturii este în jur de 17 milioane lei, estimată conform caietului de sarcini de către Colegiul de la Casa Austria“, declara în 2017 directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.

Acesta a explicat că deja a angajat personal în proporţie de 80-90% pentru centrul de mari arşi, fiind vorba despre 40 de medici, asistenţi, infirmiere, kinetoterapeut şi brancardier. Până la deschiderea saloanelor de arşi, aceştia lucrează la secţiile de Chirurgie Plastică şi ATI. Directorul spitalului speră ca până la mijlocul anului 2018 licitaţiile pentru celelalte aparate să fie făcute în timp util, astfel încât Centrul pentru Mari Arşi să fie funcţional.

sursa: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.