Numărul total de cazuri de rujeolă raportate în România de la debutul epidemiei și până vineri a ajuns la 10.423, 116 fiind înregistrate în ultima săptămână, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP). Nici unul dintre aceste ultime 116 cazuri nu sunt în județele din vest.
Cel de-al 38-lea deces datorat rujeolei a fost confirmat serologic, fiind raportat la un băiețel cu retard psihomotor în vârstă de 2 ani, nevaccinat, din județul Suceava. În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România au fost raportate 38 de decese datorate rujeolei, astfel: 9 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 în jud. Bihor, 1 în jud.
Brașov, 1 în jud. Calarași, 1 în jud. Cluj, 1 in jud. Ialomița, 2 in jud. Neamț, 1 în jud. Satu Mare, 1 in jud. Suceava, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures și 1 în București.
În ultima săptămână, au fost raportate încă 116 de cazuri nou confirmate în 15 județe și în municipiul București. Cele mai multe, respectiv câte 22, de cazuri noi au fost raportate în județele Iași și Prahova, urmate de Vaslui (13 cazuri), Neamț (nouă cazuri) și Bacău (șapte cazuri).
Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a fost adoptat de Guvern pe 9 august 2017. Actul normativ instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie. Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.