Rotary Cetate și clinica Bega vor să se implice într-un proiect comun „Mămici fericite – bebeluși sănătoși!”

465

Clubul Rotary Cetate, unul din cele mai active cluburi de această factură din județul nostru, continuă să se implice în proiecte ce încearcă să aducă un pic de alinare celor aflați în nevoie. Noul și energicul președinte al „Cetății”, omul de afaceri Cristian Grădinaru a emulat fortele din jurul său pentru o idee doar aparent minoră, dar de mare importanță pentru sănătatea copiilor. De data aceasta s-au alăturat clinicii universitare Bega de strada Babeș pentru a găsi soluții la o chestiune punctuală.

O realitate tristă este că în România unul din 10 copii se naște înainte de termen iar riscul unei nașteri premature este în prezent de 11% din sarcini. Pentru supraviețuirea acestor copii, atât personalul medical cât și familiile duc o luptă permanentă, însă mamele sunt personajele principale, eroinele care fac eforturi supraomenești, cele care trec prin stări psihice de neimaginat, intense și profunde și de multe ori la limita suportabilității.
În prezent la Maternitatea Bega sunt recuperați anual între 80-100 de nou-născuți cu prematuritate extremă (cu vârsta gestațională cuprinsă între 24-32 de săptămâni și cu greutatea la naștere cuprinsă între 500-1500 gr.), a căror durată totală de recuperare poate fi de 30-90 de zile sau mai mult, în funcție de gradul de imaturitate şi/sau de patologia asociată, cu rezultate și indicatori de performanță la standarde comunitare.

În prezent, locul în care se prepară laptele pentru nou-născuții care nu pot fi alăptați funcționează într-un spațiu impropriu din punct de vedere igienico-sanitar și nu respectă circuitele legale din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 914/2007. Conform acestui ordin este necesară amenajarea unei bucătării specializate „biberonerie” sau „bucătărie de lapte” organizată şi conformată capacităţii secţiei. Spaţiile componente ale bucătăriei de lapte se amenajeaza ţinând seama de echipamente și pentru a facilita fluxul tehnologic:
a) primirea, spălarea şi sterilizarea biberoanelor/componentelor pompelor de muls;
b) prepararea laptelui;
c) umplerea biberoanelor, răcirea, distribuţia acestora;
d) anexe pentru depozitare;
e) camera de muls.

Colectivul Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara vrea ca bebelușii prematuri să aibă mămici fericite. De foarte multe ori pentru a avea parte de fericire, ne lipsește atât de puțin…..

Calitatea vieții acestor mame de copii născuți prematur poate fi îmbunătățită substanțial prin:
– amenajarea biberoneriei la standarde conforme cu prevedirile legilor în vigoare;
– psihoterapie individuală și de grup;
– oferirea de condiții de cazare adecvate mamelor însoțitoare;

Dotări necesare: plita prin inducție, pompe de muls, autoclav pentru sterilizator și aparate de purificarea aerului pentru înlăturarea riscului de infecții.

Nou-născuții internați în secția de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală au nevoie de o biberonerie nouă pentru îmbunătățirea condițiilor de primire, preparare și distribuire a laptelui.

Cu pași mărunți, dar extrem de importanți, împreună, Clinica Universitară Bega și Rotary Club Timișoara Cetate, pot ridica ștacheta în ceea ce privește îngrijirea nou-născuților prematuri în România. Evoluția acestor prematuri depinde de starea de sănătate fizică și psihică a mamei. O mamă care depășește cu bine perioada de prematuritate va răspunde cu ușurință și cu lejeritate necesităților de afecțiune și atașament ale copilului ei. Dacă nu se intervine imediat după naștere la aceste mame, din punct de vedere psiho-comportamental, pe termen lung, la copil, pot apărea probleme de comportament, întârziere în dezvoltare, depresie și anxietate.

Biberoneria Bega este un proiect probabil unic în România. Implicarea Clubului Rotary Cetate ar însemna nu doar o viață mai bună și mai simplă pentru mamele copiilor prematuri care nasc la maternitatea de pe Victor Babeș ci și o premieră națională și, cel mai probabil, un proiect pilot care va fi implementat ulterior și în alte maternități din România.

Estimare costurilor acestui proiect ar fi cam în jurul sumei de 23 500 de euro, ceea ce nu pare imposibil de realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.