Vom putea călători fără vize în Canada. În două etape. Într-o primă etapă, de la 1 mai, anumite categorii, iar de la 1 decembrie 2017 toţi românii. Asta după ce, astăzi, Parlamentul European a aprobat Acordul economic şi comercial UE-Canada (CETA). La prima vedere e un motiv de bucurie pentru români, însă există numeroşi contestatari acordului, care spun că acesta implică numeroase riscuri, în special economice, pentru toate ţările Uniunii Europene.
Acordul aduce eliminarea unui număr semnificativ de taxe vamale şi bariere non-tarifare. CETA a stârnit controverse aprinse, iar opozanţii au ieşit în stradă inclusiv astazi, înainte de vot. Printre altele, afirmă că acordul va duce la dispariţia unor locuri de muncă în Europa, iar agricultorii vor avea de suferit, pentru că piaţa va fi invadată de carne canadiană mai ieftină.
Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.
Una din țintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.
408 europarlamentari au votat pentru și 254 împotriva CETA.
Eurodeputații de dreapta, precum și liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus.
Acordul trebuie ratificat în parlamentele naţionale ale ţărilor membre.