Proiectul privind redefinirea familiei tradiționale a fost adoptat de Parlament. Propunerea legislativă care vizează revizuirea Constituţiei, astfel încât definiția familiei tradiționale să se bazeze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a apărut pe ordinea de zi de marţi a plenului Senatului, deși este blocată de mai bine de un an în acest for. După votul din Senat, Guvernul stabilește data referendumului în maximum 30 de zile. PSD a anunțat deja că scrutinul va avea loc pe 7 octombrie.
Senatul a votat proiectul de revizuire a Constituției, în vederea redefinirii familiei tradiționale, cu 107 voturi „pentru”, 13 împtrivă și 7 abțineri. La final, senatorii au aplaudat rezultatul votului.
După adoptare în Parlament, proiectul mai merge la încă o dată la CCR, pentru un aviz, care trebuie dat în maximum 5 zile.
Au votat în favoarea proiectului toți parlamentarii PSD. Traian Băsescu nu a venit la vot, iar unii liberali, printre care Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, s-au abținut.
Călin Popescu Tăriceanu a votat în favoarea proiectului de lege. Carmen Dan, ministrul de Interne, a venit de la Camera Deputaților, unde răspunsese la moțiunea simplă, pentru a putea să și exercte votul favorabil.
Dezbaterile din plenul Senatului ating aspecte legate de Biserică, tradiții și refuzul de a ne alinia la obieceiurile străinilor. S-a prelungit programul de lucru, pentru ca toți senatorii care doresc, să își exprime punctul de vedere.
„Această definiție nu rezolvă nimic, doar cataloghează familiile drept unele mai constituționale și altele mai puțin constituționale”, a spus Florina Presadă, de la USR.
„Alimentează ura acest demers”, a mai spus ea, precizând că cei care doresc acest lucru sunt politicienii de la Putere.
Răzvan Cuc, de la PSD, a declarat că există forțe care vor să schimbe tradițiile.
Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a precizat că este nevoie de revizuirea Constituției, în mai multe aspecte. „Trebuie tratată cu seriozitate. Este un text care nu este perfect, dar este un text mai bun decât cel actual”, a mai spus senatorul UDMR.
„Toți senatorii UDMR sunt de acord cu definiția familiei ca și căsătorie între un bărbat și o femeie, există însă deficiențe în formularea acestui text. Se pune egalitate între familie și căsătorie. Se încearcă ideea că, dacă nu ești căsătorit, nu ai familie. Oare nu e familie o femeie care își crește singură copiii? Dar când o femeie și un bărbat trăiesc, își cresc copiii comuni. Oare în aecastă situație nu putem vorbi despre o familie? Li se va spune la grădiniță, la școală, că nu sunteți o familie?”, a explicat Cseke Attila.
UDMR va vota după propria conștiință, a anunțat liderul grupului UDMR, precizând că unii colegi vor vota pentru, iar alții se vor abține.
Citește mai mult pe libertatea.ro