În fiecare an, de Ziua Europei, 9 mai, se sărbătorește pacea și unitatea continentului european. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Deși evenimentul are o dată fixă comunitatea românilor din Ungaria a ales să marcheze momentul cu o săptămână mai târziu din motive practic-organizatorice.
Sala festivă a Centrului Cultural Românesc din cadrul liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula a fost arhiplină pentru a primi oaspeții de seamă din Români. Îmbucurător a fost și faptul că pe lângă oficialități de cel mai înalt rang din ambele țări foarte mulți copii și adolescenți au venit să asiste la festivitate. Și nu păreau deloc aduși doar ca să bifeze o „acțiune obligatorie” cu chiar au fost complet absorbiți de cele ce se întâmplau pe scenă indiferent că erau discursuri serioase de oameni mari sau momente artistice mai pe înțelesul lor.
Evenimentul a avut loc în data de 17 mai cu atenta organizare a Consulatului General al României la Gyula cu sprijinul liceului cu predare în limba română din localitate și a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
A fost o amplă manifestare de diplomație publică ce a strâns relațiile de prietenie deja existente de zeci de ani.
Nu a fost deloc o întâmplare alegerea localității. Aici există o mai veche tradiție a marcării Zilelei Europei prin invitarea oaspeților din România și din Ungaria. Orașul Gyula (sau Jula după cum pronunță românii) este considerat a fi în mod simbolic capitala românilor din țara vecină. De altfel se află la o aruncătură de băț de frontieră pe cursul Crișului Alb.
Emoționanta sărbătoare a început cu intonarea Imnurilor naționale ale României, Ungariei dar și a Odei Bucuriei ce unește năzuințele tuturor europenilor ca imn al continentului. Corul „Pro Musica” din Gyula coordonat de Ștefan Oroian a dat dovadă de înaltă măiestrie artistică sub conducerea dirijorală a profesorului Adrian Bughi abordând și o piesă din repertoriul verdian.
Consulul General al României la Gyula E.S. Florin Vasiloni și-a luat în serios rolul de maestru de ceremonii prezentând personalitățile venite din ambele țări după care a insistat pe însemnătatea unei uniuni fără granițe ce trebuie să devină cât mai funcțională nu doar declarativ.
Consulul general Florin Vasiloni a mai transmis cu acest prilej și mesajul secretarului de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Florin Cârciu.
Doamna profesor doctor Maria Gurzău Czegledi directorul școlii gazdă a făcut o amplă prezentare a localității și a școlii ce de decenii pregătește elevi pentru viață dar în același timp este un focar de păstrare a tradițiilor și culturii române în părțile crișanei maghiare. După spusele doamnei Gurzău de aici au plecat în lume numeroși tineri ce au fost cu atât mai bine pregătiți cu cât stăpâneau foarte bine două limbi materne. Cu cei 480 de elevi, liceul este una din școlile de prestigiu din țara vecină.
Invitat la cuvânt pe „bină” profesorul doctor Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a făcut o adevărată pledoarie pentru un climat de pace în Europa cu referire directă la războaiele ce se poartă dincolo de frontierele noastre în estul continentului. După care a adus cele mai detaliate informații despre universitatea ce o conduce. Este firesc să fie mândru de învățământul superior din Calea Aradului din Timișoara dacă ținem cont că acolo învață tineri din peste 30 de țări de pe trei continente în limbile română. franceză și engleză. Aproape că nu există țară pe planetă să nu aibă un specialist plecat de pe băncile timișorene. Dacă se are în vedere și apropierea dintre Gyula și Timișoara tinerii absolvenți din Ungaria ar putea să ia în seamă și varianta de a-și continua pregătirea în capitala Banatului.
Preasfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a luat de asemenea cuvântul pentru a arăta câte ceva din viața credincioșilor români din Ungaria și contribuția acestora la relațiile dintre cele două țări.
Odată încheiată parte formală a discursurilor oficiale o a doua parte a manifestării a fost a tinerilor artiști. Un grup de elevi adolescenți ai Liceului „Nicolae Bălcescu” au avut un bogat program artistic în care au îmbinat armonios versuri recitate în ambele limbi, cântece dar și ritmuri electrizante de dansuri populare specifice țării Crișurilor. La rândul lor un gup de prichidei din clasele mai mici s-au dezlănțuit în mișcări de dans modern cu care au cucerit inimile celor din sală.
Nici oaspeții din Timișoara nu s-au lăsat mai prejos. Ansamblul Universității, Akademica Banat, cunoscuți ca „Tinerii de foc” au prezentat un colaj de dansuri atât de la pustă cât și de la munte specifice din vestul țării îndrumați de corgraful Dezdemona Toma-Rusoaie. Jocurilor populare bănățene le-a fost partener vocea melodioasă a solistei Alexandra Trif. Toți tinerii au purtat frumoase straie autentice bănățene aduse pentru a accntua caracterul tradițional a spectacolului lor. Reușita lor pe scenă a fost răsplătită de ropote de aplauze. La succes a contribuit și faptul că tinerii sunt coordonați de „șefa” lor profesor doctor Ingrid Nicolaescu.
Finalul a fost mult mai animat la recepția de după spectacol. Publicul și autoritățile au stat la un pahar de vorbă (de fapt de vin) adus de cramele de prestigiu din Banat și județul Arad: pivniţele Birăuaş, Cramele Dradara de la Mocrea.
O mare parte din produsele culinare erau din cea mai naturală sursă: laboratoarele, fermele și câmpurile experimentale ale Universității pregătite de Akademika Food, Akademika Market.
Manifestarea, la care au participat peste 250 de persoane, a subliniat valenţele europene ale României, a promovat ca destinaţie turistică ţara noastră în general și județul Timiș în particular, îndeosebi în perspectiva deținerii de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2023. Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a participat la acest eveniment cu o delegație numeroasă compusă din: prof.univ.dr. Alin Cosmin Popescu – rector, prof.univ.dr. Sorin Stanciu – prorector Relații Internaționale, conf.univ.dr. Petru Eugen Mergheș – prorector Activității Sociale și Studențești, lect.dr. Raul Pășcălău – Coordonator institutional Erasmus+, Departamentul de Imagine.