O statistică tristă prezentată la Reșița de expertul italian Paolo Nardoza, arată că într-un singur an în Italia au suferit accidente de muncă aproape 19.000 de români. Conaționalii noștri au produs, adică, într-un an luat ca referință, 15,5 la sută din accidentele de muncă ce aparțin muncitorilor străini din peninsulă. În același an, în Italia au murit 42 de români, ceea ce reprezintă 29 la sută din totalul accidentelor mortale în care sunt implicați muncitori străini. Pentru a vă face o idee, ecuadorienii au suferit accidente mortale în proporție de 1,4 la sută, într-o perioadă similară.
Această realitate îngrijorează autoritățile italiene, a declarat Paolo Nardoza, care insistă pe o amplă prezentare a problemelor și legislației italiene în materie de protecție a muncii, rolul proiectelor derulate de italieni fiind de fapt acela de a sensibiliza atât angajatorii cât și angajații asupra pericolelor care îi pândesc dacă nu respectă normele de securitate în muncă. În legislația italiană actuală dar și în cea românească, muncitorul nu e sancționat pentru încălcare normelor, ci doar angajatorul. Accidentele de muncă subțiază anual bugetul Italiei cu peste 40 de miliarde de euro, adică 2 la sută din PIB-ul statului peninsular, în timp ce pentru cercetare se alocă un procent de 0,5, – 0,8 la sută din PIB.
„E insuportabil de mult pentru țara noastră, susține Paolo Nardoza, de aceea milităm cu toate mijloacele pentru conștientizarea tuturor celor implicați spre a respecta aceste norme. Sănătatea și siguranța în muncă sunt drepturi constituționale iar formarea în acest domeniu trebuie să fie continuă.”
Nu există o explicație clară pentru acest impresionat procent de accidente de muncă produse de români, printre care, cu siguranță și cărășeni, în Italia. Un posibil motiv ar fi acela că în construcțiile italiene lucrează foarte mulți români. Numărul mare al acestora nu influențează însă pe cel al accidentelor de muncă, pentru că alte nații care muncesc în Italia, în număr egal, produc mai puține accidente.
În Italia au murit, într-unul din ultimii ani, 1.000 de persoane în accidente de muncă. Cheltuielile, însă, se mențin, din păcate iar aceste date statistice sunt doar cele oficiale, pentru că, susține Nardoza, multe dintre accidente nu sunt raportate.