Reprezentanții românilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat aseară, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, faptul că statul român nu sprijină. Ei nu au școli, biserici sau mass media în limba română, și au susținut că diplomații români din Serbia creează doar probleme celor pe care ar trebui să-i sprijine.
Potrivit jurnaliștilor de la Agerpres, vicepreședintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balasevici, a vorbit despre faptul că românii din Valea Timocului (Serbia) nu au școli, biserici sau mass media în limba română, nefiind susținuți niciodată de statul român, iar diplomații români din Serbia le fac ”mari probleme”.
Pedrag Balasevici spune că ”eu de doi ani atrag atenția asupra acestor diplomați, care ne-au făcut mari probleme și am încercat prin vocea noastră de acolo și prin apelul nostru să-i luați acasă. Vă rog, luați-i acasă din Serbia, pentru că acești oameni ne-au făcut mult rău nouă și au făcut mult rău și României pentru că vin și vorbesc împotriva Bisericii Ortodoxe Române, împotriva părintelui Boian Alexandrovici, care a făcut mari sacrificii ca să se țină slujba în română în Timoc. Acești oameni nu mai trebuie să fie la posturile la care sunt acolo”.
Balasevici a spus că s-a ajuns la situația în care românii din Valea Timocului și-au pierdut speranța că situația lor se poate îmbunătăți, din cauză că toți oficialii români care i-au vizitat, ”președinți, premieri și miniștri, au venit cu mari promisiuni, dar nu s-a făcut nimic”. El a mai adăugat că de mulți ani organizațiile nonguvernamentale din Serbia de răsărit nu sunt finanțate de statul român, fiind preferate ”organizații controlate de Securitatea sârbă”.
Acesta a mai spus că autoritățile statului român ar fi putut să condiționeze sprijinirea aderării Serbiei la Uniunea Europenă de respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului, lucru care nu se întâmplă. ”Nu am văzut nici un demnitar român să vorbească ceva despre drepturile românilor din Serbia și să spuna noi nu putem să fim de acord să se deschida capitolele 23, 24 (nr: de aderare la UE), unde este vorba despre justiție și drepturile omului și ale minorităților, până nu vedem concret că Serbia își schimbă poziția și atitudinea față de românii, de vlahii din Timoc. Da, noi românii din Serbia dorim ca Serbia să intră în UE, dar dorim să intrăm și noi cu drepturile noastre elementare, să avem școală în limba română, să avem slujbă în limba română și să avem mass-media”, a mai afirmat Predrag Balasevici.
În zonă trăiesc aproximativ 300.000 de români/vlahi, care nu au școli și presă în limba română și nu au dreptul de a-și construi biserici, conform datelor furnizate de asociațiile românești din Timoc.
Sursa: Agerpres