4.1 C
Timișoara
sâmbătă 21 decembrie 2024

Românii care se întorc din anumite țări scapă de carantină. Care sunt acestea și ce alte măsuri de relaxare a luat guvernul

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi noile măsuri de relaxare valabile de la 15 iunie, printre care redeschiderea mall-urilor, afterschool-urilor, caselor de pariuri şi a piscinelor exterioare. Românii care se vor întoarce din anumite ţări nu vor mai fi obligaţi să intre în izolare la domiciliu. Vor fi permise grupuri de şase persoane, faţă de trei, în prezent.

UPDATE Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Art.3 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. (2) Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.7 (1) Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici. (2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite: a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă. b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţi.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art.11 Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

*** Principalele declaraţii ale premierului Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi seară: În cadrul comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă am decis să propunem reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. O măsură care este extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu pentru persoane care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus în celelalte ţări. În baza metodologiei se va acorda un indicator, un coeficient privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile.

Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare fără obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări.

Este vorba de ţări cu nivel redus de răspundire precum Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european.

Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. Traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficient de 5 şi pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu va putea fi reluat în baza deciziei comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, pe baza evaluării făcute de INSP. Dacă sunt români care pleacă într-un sejur de 7 zile, ei când se întorc nu vor mai fi în izolare, dacă se duc într-una din ţările care vor fi exceptate. Numărul de zile petrecute de persoana care vine în România din ţara care este sub coeficient de 5 trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe ţări în care a stat şi în care nivelul de răspândire nu este atât de larg.

CNSP propune reluarea activităţii economice în spaţii comerciale cu mai multe magazine, în mall-uri. Vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, restaurante, cafenele, locuri de servire a mesei în spaţii închise, cele de pe terase vor fi permise. Se va relua activitatea de tratament balnear, cu anumite condiţii stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin instituită pe perioada suspendării şcolilor care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul, beneficiind de plata a 75% din salariu.

Această formă de sprijin de pe perioada stării de urgenţă şi de alertă cât au fost suspendate cursurile va înceta. Foarte multe familii active vor fi în situaţia în care le va fi dificil pentru ca în perioada în care se duc la serviciu să găsească persoane care să aibă grijă de copil.

Permitem redeschiderea grădiniţelor, activităţilor de tip after-school care funcţionează pe perioada verii.

Se va permite creşterea numărului de persoane de la trei la şase, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative din aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative.

Se permite reluarea activităţii pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri. Se reia activitatea în piscine exterioare, nu şi în piscinele interioare. Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă.

O vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă.

Sursa:  adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

La Spitalul Județean din Timișoara ar putea fi construit un nou corp de clădire. Consiliul Județean așteaptă să primească bani de la Guvern

La Spitalul Județean din Timișoara, ar putea fi construit un nou corp de clădire. Consiliul Județean a depus o solicitare de finanțare care urmează...

Accident pe Calea Torontalului! Două mașini s-au izbit

Un accident s-a petrecut pe calea Torontalului, în intersecție. Două mașini s-au izbit, una era condusă de un bărbat de 37 de ani, iar...

Citește și :