România, pe primul loc în UE la capitolul ,,Mame minore”. Lipsa educației sexuale, principala cauză. Video

331

Obligativitatea educaţiei sexuale în şcoli – o necesitate, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara. În România tot mai multe minore aduc pe lume copii. În prezent, o mamă din 10 este minoră. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Motivul este lipsa de educaţie, lipsa de informare şi neimplicarea instituţiilor responsabile.

“Obligatoriu ar trebui implementată în şcoli educaţia sexuală, pentru că din păcate foarte mulţi copii nu au de unde să afle aceste lucruri decât din mediul şcolar şi din punctul meu de vedere, răspunsul meu la întrebare este DA, obligatoriu, pentru că din păcate, din 180.000 de naşteri 11.000 de naşteri au fost la femei tinere, domnişoare sub 18 ani, la minore, este inadmisibil să avem 11.000 de naşteri la minore. Ieri, vizitând spitalul din Deva, am intrat într-unul din saloane, era o fetiţă de 14 ani internată cu avort incomplet. Sincer să va spun, nu ne face deloc cinste noi ştim ce trebuie făcut, dar din păcate nu întotdeauna depinde de noi, educaţie trebuie făcută din familie şi din şcoală.”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Cele mai bune pe educaţie sexuală sunt ţările nordice, Benelux-ul, Franţa şi Germania.

Tinerii au dreptul la educaţie sexuală

Educaţia sexuală este importantă pentru că reprezintă un mijloc prin care adulţii tineri sunt ajutaţi să se protejeze împotriva abuzului, exploatării, sarcinii nedorite, bolilor cu transmitere sexuală şi HIV.

Copiii primesc informaţii sau mesaje sexuale din diverse surse, chiar dacă ei ar trebui să primească aceste informaţii de la dascăli sau părinţi. Unele dintre ele pot avea mai degrabă impact negativ decât pozitiv.

Şcoala şi alte organizaţii pot fi parteneri importanţi pentru părinţii care trebuie să le dezvolte tinerilor o educaţie sexuală corespunzătoare.

Când ar trebui să înceapă educaţia sexuală?

Educaţia sexuală ar trebui să aibă loc înainte că tinerii să ajungă la pubertate şi înainte că aceştia să-şi fi dezvoltat modele prestabilite de comportament. Vârstă exactă la care ar trebui să fie furnizate informaţiile depinde de dezvoltarea fizică, emoţională şi intelectuală a tinerilor, dar şi în funcţie de nivelul lor de înţelegere.

Sunt importante şi subiectele care se vor transmite prin intermediul educaţiei sexuale, modul în care acestea sunt împărtăşite, cine este persoana care susţine educaţia sexuală, contextul în care se face acest lucru, dar şi aşteptările tinerilor cărora li se face educaţie sexuală.

sursă: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.