Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a reamintit măsurile pe care autoritățile, unitățile sanitare și populația trebuie să le ia în această perioadă în care se înregistrează o creștere a îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și gripă.
În această săptămână vom afla dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Până acum au fost raportate peste 5.800 de îmbolnăviri.
„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea.
Ministrul Sănătății a mai subliniat că toate măsurile luate de către Ministerul Sănătății sunt măsuri care se aplică și în cazul în care se declară epidemia. Mai mult, este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
• Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
• Continuarea vaccinării antigripale.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită.
Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziție și se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.
În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:
1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
2. Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator !
3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.