0.1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

România în coada UE

România a devenit codașa UE în ceea ce privește salariile din învățământ, sănătate și cultură

În pofida unor declarații demagogice, importanța și utilitatea instituțiilor de învățământ, medicale și culturale a fost grav subestimată în ultimii ani de către autoritățile românești. Acest fenomen, cu consecințe nefaste, poate fi evidențiat extrem de clar dacă analizăm pe termen lung dinamica salariilor la nivel macroeconomic în raport cu cea a salariilor din învățământ, sănătate și cultură, în cazul României, al UE în ansamblu și al altor state din UE.

salarii2Sursa: Eurostat, Population and social conditions, Labour market (labour), Labour costs (lc).

Într-adevăr, datele anterioare reflectă, în cazul României, două disfuncții majore în ceea ce privește finanțarea învățământului, sănătății și culturii.

Mai întâi, salariile lunare brute cuantificate în euro din instituțiile românești de învățământ, sănătate și cultură au scăzut în perioada 2008 – 2014 cu 8,2% ( 292 euro în 2008 vs 268 euro în 2014). Și chiar dacă luăm în considerare cuantificarea în euro pps (euro pps fiind o monedă convențională cu aceeași putere de cumpărare în toate statele din UE) nivelul salariilor menționate a crescut nesemnificativ: 526 euro pps în 2008 vs 538 euro pps în 2014. În aceeași perioadă, salariile lunare brute din instituțiile bulgare de învățământ, sănătate și cultură au crescut în cazul etalonului monetar euro cu 46,7% (182 euro în 2008 vs 267 euro în 2014), respectiv cu 35,7% în cazul etalonului monetar euro pps (426 euro pps în 2008 vs 578 euro pps în 2014) (1,2).

În al doilea rând, raportul dintre salariile din instituțiile menționate și nivelul macroeconomic al salariilor din România a scăzut de la 109,4% în 2008 la doar 89,3% în 2014. În raport cu acest criteriu de analiză, doar Ungaria înregistra în 2014 o contraperformanță similară. Însă, să nu uităm că guvernul Orban a majorat anul trecut salariile din sectorul public al învățământului, sănătății și culturii cu 30%. În acest context, România a devenit, indubitabil, codașa UE atât în ceea ce privește nivelul nominal, cât și cel relativ al salariilor lunare brute din învățământ, sănătate și cultură!

Din această perspectivă sumbră, dacă mă pot exprima așa, majorarea salariilor din sectorul public al învățământului și sănătății legiferată de guvernul Ponta reprezintă o rază de speranță nu numai pentru angajații din aceste instituții strategice, ci și pentru întreaga societate românească. Cu condiția ca actualul guvern să nu tergiverseze acest proiect absolut necesar sau să-l transforme într-o penibilă mașinărie propagandistică la fel ca și în cazul tragediei de la clubul „Colectiv”. Vom trăi și vom vedea…

Surse: 1. Eurostat, Population and social conditions, Labour market (labour), Labour costs (lc); 2. Eurostat, Economy and finance, National accounts (ESA 2010), Annual national accounts.

Dr. ing. Nicolae Țăran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Donald Trump la al doilea mandat

Alegerile prezidențiale americane l-au consemnat pe Donald Trump câștigător detașat atât al votului popular, cât și în cel al electorilor, nelăsând niciun dubiu asupra...

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class, iar printre invitați: Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

O școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum,...

Liniște, copii!

Moldova, pe linia de falie

Citește și :