14.1 C
Timișoara
luni 28 octombrie 2024

România a trecut la ora de iarnă

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, românii și-au schimbat ceasurile. Am trecut la ora de iarnă. Astfel, sâmbătă noapte ora 4:00 a devenit ora 3:00.

Pe perioada orei de iarnă, diferența dintre ora României și Ora Universala (GMT) va fi de două ore, în contrast cu cele trei ore cât este în timpul orei de vară.

Deși s-au purtat discuții în Comisia Europeană despre renunțarea la schimbarea alternativă a orei de vară și cea de iarnă, decizia finală nu a fost încă luată. În 2019, Parlamentul European a votat pentru eliminarea acestei măsuri, însă implementarea a fost amânată și nu există informații oficiale recente despre acest subiect.

Unul dintre domeniile cele mai afectate este cel al transportirilor. Astfel, CFR Călători a anunțat că trenurile de călători care pleacă din stațiile de formare după ora 4:00 vor respecta ora oficială de iarnă. Trenurile aflate în circulație după ora 4:00 vor aștepta în stațiile programate până la ora de plecare conform noului orar.

De ce ora de iarnă se schimbă numai în week-end

Schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Pot exista cazuri în care anumite persoane să se adapteze cu dificultate la noul orar de somn, astfel că, odată schimbată ora într-o zi de weekend se pot minimiza eventualele efecte negative asupra organismului.

Ora de iarnă se schimbă automat la telefonul mobil

Ora de la telefoanele mobile se va schimba automat dacă în setările telefonului (indiferent de sistemul de operare, Android sau iOS) există bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În ultimii ani, multe dintre telefoanele mobile fac această schimbare, fără să fie nevoie de altă intervenție suplimentară.

Motivele trecerii la ora de iarnă

Adoptarea acestui sistem de schimbare a orei, implementat inițial în Europa în timpul Primului Război Mondial, a avut ca scop economisirea energiei electrice prin alinierea programului de activități zilnice cu orele de lumină naturală. În trecut, această măsură era justificată de necesitatea de a reduce consumul de energie, în special în perioada de iarnă, când zilele sunt mai scurte și nevoia de iluminat artificial crește. Deși avansul tehnologic și optimizarea resurselor de energie fac ca impactul să fie mai puțin semnificativ astăzi, multe țări continuă să aplice această măsură pentru a beneficia de ore suplimentare de lumină pe parcursul zilelor de vară.

Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Acum, schimbarea va fi în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Următoarea schimbare de oră, trecerea la ora de vară, va fi în noaptea de 29-30 martie 2025.

Sursă: https://www.romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

mind-moving – o instalație performativă care invită la reflecție, între 1 – 3 noiembrie, la Palatul Ștefania din Timișoara

Proiectul mind-moving, inițiat de Indie Box, este unul dintre cele mai complexe programe de terapie prin artă desfășurate în România ultimilor ani, adresându-se unui...

Un accident cu trei victime s-a petrecut luni dimineață! Trecătorii au anunțat pompierii

Accident rutier accident rutier s-a petrecut în localitateta arădeană Șagu. În urma accidentului au fost răniți trei oameni. Accidentul a fost sesizat de șoferul...

Citește și :