1.5 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

RMN-ul cardiac – „standardul de aur” pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor inimii. Investigația este gratuită pe baza biletului de trimitere de la medicul cardiolog

RMN-ul cardiac este considerat investigația de top în imagistica inimii, putând oferi detalii despre structura și funcția acestui organ vital. Este una dintre cele mai complexe tehnici de analiză a cordului, prin care se pot obține imagini ale inimii și vaselor de sânge.

„Vorbim de numeroase patologii cardiace ce pot fi investigate cu ajutorul acestei tehnici.
RMN-ul cardiac ne oferă informații nu doar anatomice, morfologice, ci și histopatologice. Ne poate caracteriza inclusiv țesutul miocardic. Practic, este acel „magazin universal” unde găsești de toate.
După o scanare de tip RMN cardiac, putem să conturăm un diagnostic etiologic. Investigația este folositoare totodată pentru managementul bolilor cardiovasculare, inclusiv farmacologic, dar și non farmacologic. Ne poate ghida in tratamentul unei boli, dar putem să o folosim și pentru tehnici de tip intervențional, pentru intervenții chirurgicale cardiace sau alte proceduri invazive”,
spune dr. Radu Lala – medic primar cardiolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.


Imaginile obținute cu ajutorul RMN-ul de cord permit o diagnosticare rapidă și de înaltă precizie, întrucât oferă o acuratețe mult mai mare față de alte metode imagistice. Astfel, pot fi mai bine evaluate miocardul, valvele, dar și vasele sanguine principale.

„Printre afecțiunile pentru care se recomandă efectuarea unei asemenea investigații se numără boala coronariană ischemică, cardiomiopatiile ischemice ori cardiomiopatiile dilatativa, hipertrofică sau de tip restrictiv. RMN-ul cardiac poate fi folosit, însă, și pentru diagnosticul insuficienței cardiace, a complicațiilor infarctului miocardic, evaluarea miocarditei, pentru patologiile pericardice care pot face diferența față de un proces inflamator acut sau cronic.
Totodată, poate oferi informații despre bolile cardiace congenitale sau valvulare, de exemplu regurgitările de tip mitral sau aortic”,
spune dr. Radu Lala – medic primar cardiolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Investigația poate dura între 40 și 60 de minute, în funcție de complexitatea cazului și se efectuează gratuit în cadrul Laboratorului de Imagistică și Radiologie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, în baza contractului cu Casa Județeană de Sănatate Timiș.
Pacienții au insă nevoie de o trimitere de la medicul cardiolog.
Consulturile de cardiologie pot fi făcute în cadrul Ambulatoriului Spitalului Victor Babeș iar interpretarea rezultatului investigației de tip RMN cardiac se face de către o echipă multidisciplinară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Aproape 30 de timișoreni au rămas fără permis marți seară

Acțiune a polițiștilor, marți seară. În cadrul unor controale rutiere de rutină, peste 40 de timișoreni au fost opriți în trafic și 28 dintre...

Various Brands, concept multibrand autohton, noua destinație din Iulius Town a pasionaților de sport

Iulius Town, una dintre cele mai mari dezvoltări comerciale din România, continuă să își diversifice mixul de magazine, prin noi branduri solicitate de clienți....

Citește și :