2.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Rezidențiat 2017, noutăți de ultimă oră! Ce se întâmplă de anul viitor?

Ministerul Sănătăţii organizează duminică, 19 noiembrie 2017, concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul de rezidenţiat se desfăşoară în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş și Timişoara,. notează hotweek.ro.

Concursul de rezidenţiat 2017 se desfăşoară sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Întrebările sunt diferite, în funcţie de domeniul de concurs.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodg, declara recent că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

Rezidențiat 2017 – locuri și posturi

Pe baza punctajelor obţinute la concurs se alcătuieşte o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea clasificării, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs.

Rezidenţiat 2017: Majorarea cifrei de şcolarizare

În premieră, Ministerul Sănătăţii anunţa în urmă cu o lună că va solicită Guvernului majorarea cifrei de școlarizare, pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi capacitatea de pregătire disponibilă din universităţile de medicină şi farmacie.

“Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti pentru că, realitatea din sistem, ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani”, a declarat atunci ministrul Sănătăţii, Florin Bodog.

Ministerul Sănătăţii, anunţ pentru medicii rezidenţi

Începând din 2018, medicii rezidenţi vor beneficia de creşteri salariale semnificative şi vor încasa bursele de rezidenţiat, până la intrarea în vigoare a creşterilor salariale, a anunţat în urmă cu patru zile Ministerul Sănătăţii.

Astfel, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmacistii rezidenţi vor încasa bursă de rezidenţiat până la dată de 1 martie 2018, atunci când vor beneficia de salariul de baza reglementat la nivelul anului 2022, conform prevederilor Ordonanţei nr.1/2017. MS preciza în comunicat că laa salariul brut medicii rezidenţi pot obţine venituri şi din gărzile efectuate.

De anul viitor, rezidenţiatul va fi descentralizat

Începând din 2018, Ministerul Sănătăţii intenţionează regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin Rezidenţiat.

Am propus astăzi rectorilor că, de anul viitor, să descentralizăm total Rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de Rezidenţiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi, sperăm că, după 3-4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo”, a declarat recent ministrul Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

Ministerul Sănătăţii va decide asupra acestor modificări, numai după consultarea în permanență a reprezentanţilor universităţilor de medicină şi farmacie, a instituţiilor de învăţământ de profil, a colegiilor profesionale şi a organizaţiilor studenţilor medicinişti.

Sursa: hotweek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :