Revoluție și poezie, mai exact,30 de ani de la Revoluția din decembrie ‘89 și prima ediție a Festivalului International De Poezie „Ion Monoran” – o revoluție dedicată poeziei libere sau o poezie dedicată revoluției? Ideea de a asocia acești doi termeni a aparținut Asociației „Memoria Culturii”.
Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran este realizat de Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Festivalul se va desfășura în perioada 14-16 decembrie 2019, la Timișoara, iar prima ediție a sa propune un program de revizitare culturală dedicat Revoluției, afirmă organizatorii.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” este gazda celei de-a treia zi a festivalului. La sediul său de pe b-dul Regele Carol I, se vor desfășura numeroase evenimente culturale care cuprind lecturi publice de poezie, muzică, film și lansări de carte.
În data de 16 decembrie 201 9, programul de la sediul Teatrului „Merlin” este următorul:
Începând cu ora 17:30 va avea loc lansarea de carte, Timișorela, a lui Adrian Bodnaru.
De la ora 18.00 va fi proiectat filmul Omul care a oprit tramvaiele, realizat de Daniela Rațiu, imagine și editare, Alexandru Manderseit.
Seara se încheie cu un maraton de poezie & jazz, când, de la ora 18:30, vor citi poezie: Adrian Bodnaru, Alexandra Bodnaru, Eugen Bunaru, Tudor Crețu, Șerban Foarță, Slavomir Gvozdenovici, Petru Ilieșu, Borco Ilin, George Lână, Viorel Marineasa, Goran Mrakic, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Vasile Rodian, Robert Șerban, Marcel Tolcea, Gilda Vălcan și muzicienii: Alex Reisz, Victor Miclăuș, Szekerecs Ferencz și Ion Dorobanțu.
Invitații vor fi prezentați de Marcel Tolcea, iar intrarea este liberă.