4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

REVOLUȚIE în sistemul sanitar românesc, pornită de la Timișoara…

Medicii anesteziști nu mai vor să fie angajați la stat. Ei cer să poată negocia și încheia contracte de prestări servicii direct cu spitalele. Modelul, deja implementat în Polonia și practicat chiar și în câteva spitale mici din România, este la baza demersului pornit de timișoreanul Dorel Săndesc, profesor universitar și membru al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Într-o intervenție la Digi 24, Profesorul Săndesc a explicat că renunțarea la statutul de angajat și negocierea contractelor cu spitalele ar oferi medicilor anesteziști salarii mai mari (ar exista un “tarif orar decent”), activitate în limitele legii, asistență juridică și asigurări consistente pentru malpraxis. Dorel Săndesc crede că ar fi avantajați atât anesteziștii, cât și pacienții, pentru că actul medical ar fi mai sigur, medicii nemaifiind stresați de condițiile în care lucrează. Vă reamintim că în România ne confruntăm cu o mare criză de anesteziști, mare lor parte luând calea străinătății.

Modelul este implementat deja în Polonia, dar se practică și în unele spitale din România. Modelul din Polonia este unul foarte bun. Ce s-ar obține? Principalele schimbări ar fi: 1. calitatea îngrijirilor medicale va crește, pentru că medicii vor activa conform contractului. Un medic la sala de operație și un medic la paturi vor crește siguranța pacienților. 2. Măsura va duce la diminuarea fenomenului migrației medicilor în țările occidentale, care este cauza situației dramatice de deficit de personal. Mulți medici din străinătate au spus că dacă s-ar activa, ar rămâne aici. Noi am reuși în acest fel să modernizăm sistemul medical”, a declarat Dorel Sandesc, la Digi 24.

Pe de alta parte, spitalele vor fi obligate să-și “adapteze activitatea la numărul de medici disponibili”. Cu alte cuvinte, vor trebui să angajeze mai mulți anestezişti. Varianta studiată în prezent de membrii Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă este cea a înființării unor grupuri care să negocieze – în numele anesteziștilor – cu spitalele. Rămâne de văzut ce sorți de izbândă are demersul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :