Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 27-29 noiembrie 2024, Conferința Federației Europene pentru Informatică Medicală, EFMI STC 2024, eveniment organizat de Societatea Română de Informatică Medicală. Prezidată de prof.univ.dr.ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, de la Universitatea Politehnica Timișoara, și prof.univ.dr. Arriel Benis, de la Holon Institute of Technology din Israel, conferința internațională EFMI STC 2024 a avut ca temă principală „Colaborarea între discipline pentru sănătatea oamenilor, animalelor și ecosistemelor”. Evenimentul a reunit invitați din 27 de țări, care au transmis peste 100 de lucrări, 52 dintre acestea fiind prezentate în cadrul conferinței.
Invitații speciali ai conferinței au fost Lars Lindsköld, președintele Federației Europene pentru Informatică Medicală, Thomas Deserno, care a susținut prezentarea cu tema „Artificial Intelligence for One Digital Health”, și Kaija Saranto, care a susținut prezentarea cu tema „Collaboration across disciplines in healthcare informatics education”, dar și Alina Lupu, responsabilă cu domeniul informaticii medicale în cadrul Comisiei Europene, care a participat la masa rotundă cu tema „Digital innovation for healthy longevity”.
Conferința EFMI STC 2024 a reprezentat o oportunitate pentru schimbul de cunoștințe și un apel la acțiune, care să conducă la o lume mai sănătoasă. Subiectele conferinței au inclus:
One Health – ecosisteme pentru integrarea datelor;
Comunicare digitală interprofesională și colaborare în domeniul sănătății;
Educația în domeniul sănătății – noi paradigme și instrumente;
Implementarea practică a AI;
Integrarea tehnologiilor în relaţia medic-pacient;
Sisteme informaționale de sănătate pentru oameni și animale;
Date și standarde în sănătate și îngrijire;
Aspecte umane în sănătatea digitală;
Criza climatică/mediu și informatica medicală;
Analiza datelor;
Informatica medicală;
Informatica în sănătatea publică.
Conceptul de One Health subliniază interconexiuni complexe între sănătatea umană, animală și a mediului, iar integrarea datelor și a tehnologiei în domeniul One Digital Health este esențială pentru construirea unor ecosisteme de sănătate robuste, care vor sprijini comunitățile pentru a face față provocărilor complexe și a îmbunătăți sănătatea publică.
Comunicarea este piatra de temelie a asistenței medicale eficiente, iar era digitală a introdus noi paradigme pentru colaborarea interprofesională. Instrumentele digitale nu reprezintă doar redefinirea modului în care furnizorii de servicii medicale, cadrele universitare, industriile, instituțiile de îngrijire și pacienții interacționează, ele revoluționează aceste interacțiuni, îmbunătățesc fluxurile de lucru, promovează munca în echipă și conduc la rezultate mai bune în materie de sănătate.
Revoluția digitală în asistența medicală nu este doar o tendință, este un instrument puternic care ne poate da puterea să modelăm a viitor mai sănătos. Aceasta înseamnă că paradigmele educaționale care modelează întreaga asistență medicală trebuie să se adapteze. Într-un domeniu în continuă evoluție, învățarea continuă este esențială pentru a oferi profesioniștilor actuali și viitori abilitățile de care vor avea nevoie în acest mediu complex și dinamic.
Prin îmbunătățirea continuă a alfabetizării digitale a actorilor din sistemul de sănătate și adaptarea cadrelor educaționale, experiențele de învățare pot fi îmbunătățite și gândirea proactivă dezvoltată, pregătind următoarea generație de practicieni și cercetători pentru a face față provocărilor de mâine.