Pentru cei ce au în jurul casei, mai cu seamă în mediul rural, o curte sau loc de grădină, modalitatea cea mai potrivită de a aduna și nerutraliza deșeurile casnice biodegradabile este prin procedeul de compostare. Astfel, prin procesul natural de putrezire și fermentare și descompunere biologică deșeurile devin în timp un foarte bun îngrășământ organic foarte potrivit pentru a fi folosit pe terenul agricol.
Se pot folosi și metode mai simple și rudimentare de compostare. Retim propune recipiente anume destinate acestui scop sub forma unor așa numite compostoare.
Ce este un compostor ?
Este destinat pentru deseurile biodegradabile (în mediul rural).
Acest tip de recipient se va folosi pentru depozitarea tuturor deseurilor biodegradabile din gospodarie, precum resturi de legume si fructe, coji de oua, flori uscate, pliculete de ceai si altele.
Pasii procesului de compostare sunt:
Adunati toate deseurile biodegradabile si vegetale din gospodarie: resturi de fructe si legume, coji de oua, flori, ramuri, iarba, paie, fan, crengi. Nu uitati sa separati aceste tipuri de deseuri de alte resturi.
La baza compostorului asezati un strat de 10-15 cm de crengi rupte sau alte resturi din gradina.
Alternati cate un strat de deseuri biodegradabile cu cate un strat de sol uscat din gradina.
Utilizati compostul finit ca si ingrasamant natural.
Important
Compostorul este cel mai important recipient pe care il veti primi. Acesta va va permite sa reduceti volumul de deseuri menajere din gospodaria dvs. Dupa compostare, puteti utiliza materialul rezultat ca ingrasamant natural.