Resturile vegetale rezultate din toaletarea copacilor și a spațiilor verzi din Timișoara vor fi refolosite. Administrația locală își propune să le recicleze și să le folosească pe post de sursă de energie alternativă.
”Un nou obiectiv va fi realizat pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare din oraș: Retehnologizarea gospodăriei de combustibil CET Sud pentru utilizarea de combustibil alternative- biomasa. Investiţia vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar (cărbune) necesar funcționării cazanelor CA1,2,3 din CET Sud, astfel încât cazanele de abur existente să poată să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu”, anunță Primăria Timișoara.
Materia primă va fi formată din crengi, ramuri, fragmente mari de lemn. Ele vor ajunge în perimetrul CET Sud, în imediata apropiere a benzilor de transportat cărbune, pe locația actuală a depozitului de cărbune. Hala va fi o structură metalică de 5m x 6m, înălțimea fiind de 4 m. Ea va fi combinată cu o platformă betonată de 30m x 6m.
Masa lemnoasă disponibilă pentru preluare din toaletare va fi de 10.140 t/an, capacitatea de depozitare temporară a gospodăriei de biomasă va fi de 4 zile ( cu posibilitate de extindere), banda de transport cărbune va avea o capacitate de 1200t/h, modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent ( ½-1 h transport la 6 ore), procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric.
Valoarea totală a investiției va fi de 2.265.752 lei (inclusiv TVA), iar finanţarea se realizează din bugetul local, buget de stat și ”alte surse”.
Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni.