4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Reprezentanții Timișoarei, marii absenți la ședința pe tema poluării organizată de Ministerul Mediului

Primăria Timișoara nu a trimis niciun reprezentant la București, la întâlnirea de lucru de la Ministerul Mediului pe tema poluării. Potriivt ministrului Costache Alexe, sunt 10 orașe din țară care au înregistrat depășiri în aer ale poluanților PM10, oxizi de azot, dioxid de azot și/ sau benzen.

Acestea sunt Bacău, Constanța, Craiova, Măgurele, Timișoara, Pitești, Ploiești, Brazi, Cluj și Galați.

De asemenea, a fost invitat și Consiliul Județean Prahova, această instituție coordonând elaborarea planului de calitate a aerului de la Ploiești și Brazi.

”Multe aglomerări urbane înregistrează depășiri de peste 35 de zile pe an, dacă e vorba de PM10, de 18 ore pe an, dacă este vorba despre dioxid de azot sau oxizi sau depășesc valoarea limită anuală la benzen (5 micrograme/mc). Acesta este și motivul pentru care sunt obligate, conform legii, să elaboreze și să pună în aplicare planuri de calitate a aerului.
Obligația lor nu este de ieri sau de azi, ci din 2015 pentru Bacău, Brăila, Galați sau din 2018 pentru restul orașelor. Suntem în 2020 și doar patru orașe din cele 10 au acest plan aprobat: Galați, Bacău, Brăila și Măgurele.
E important de știut că niciunul dintre aceste orașe nu este într-o fază de infringement în relația cu Comisia Europeană, însă lipsa unui infringement nu înseamnă că populația din cele 10 aglomerări urbane este mai ferită de efectul poluanților.
Tocmai de aceea vreau să cer tuturor acestor Primării să își facă în termen cât mai scurt și studiile de impact al poluanților asupra sănătății populației din aceste orașe. Prin urmare, întâlnirea de astăzi (n.r. marți) are dublu sens: pe de-o parte vreau să înțeleg de ce șase orașe din cele 10 nu au încă un plan pentru un aer fără riscuri pentru oamenii care trăiesc acolo, iar de pe altă parte, vreau să știu când vor avea aceste planuri pentru a nu vedea un nou cartonaș roșu al Comisiei Europene.
Nu am făcut o întâlnire în care să scoatem pe cineva la tablă pentru a-l prinde nepregătit, ci pentru a stabili împreună pașii prin care populația din toate orașele din România poate fi protejată de un aer cu poluanți nocivi”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

În Timișoara, planul de combatere a poluării intră, miercuri, în dezbatere publică la seiul primăriei. Abia apoi acesta va intra spre aprobare în plenul Consiliului Local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :