Zona montană de la estul județului Timiș are un potențial turistic fabulos dar din păcate nu foarte mult valorificat. Ape curgătoare, lacuri, drumuri și poteci prin pădure, zone mai puțin umblate, cam orice se poate găsi. Centrul de greutate al zonei, Nădragul, a pierdut destul de mult cu dizolvarea vechii industrii. Așa că debușeul traseelor de drumeție este o rezolvare a multor probleme. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului a hotărât să se implice și aici. La acest sfârșit de lună pădurile vor prinde viață de la entuziaștii cicliști.
Sub atractivul nume de „Cicloturism în Valea Padeșului”, la finalul lunii august, vor avea loc acțiuni destinate promovării și dezvoltării turismului în zona Nădrag. Se încearcă promovarea cicloturismului în rândul iubitorilor de ciclism, atât din țară cât și din străinătate. Se dorește și un turism durabil dar mai ales curat în zona montană a județului Timiș. Mai precis, duminică, 28 august, între orele 12,00 – 15,00, va avea loc o competiție ciclistă cu caracter de masă, competiție ce se adresează concurenţilor amatori cu vârsta peste 18 ani. Toți participanții au nevoie de biciclete MB, iar detaliile privind înscrierea și participarea pot fi găsite pe www.timisiensisbikers.ro. Se vor acorda câte trei premii la feminin și masculin pentru primii sosiți, iar valoarea acestora este de 1.700 de RON.
Bela Fancsali de la Clubul Bănățean de Turism (CBT) „Timisiensis Bikers” a dat câteva date despre cursă. Va avea o lungime de 32 de kilometri din care doar opt pe asfalt. restul fiind drumuri off road. Diferența de nivel de 830 de metri va pune ceva probleme doar celor puțin antrenați. Cei mai obișnuiți cu astfel de trasee vor avea nevoie de circa trei ore. Începătorii vor depune un efort mai substanțial, de circa cinci ore, dar totul se va compensa prin frumusețea locurilor și calitatea marcajelor de pe traseu. Vor fi cel puțin patru locuri de hidratare pe parcurs. Doritorii se pot înscrie pe site-ul clubului sau în ziua concursului chiar la fața locului. Startul va avea loc din fața Primăriei din Nădrag și în același loc va și sosirea.
Delia Barbu se ocupă de promovarea turismului din judet, dar remarcă cu tristețe că nu prea sunt destule locuri de cazare în zonă, cu excepția a două pensiuni. Cei ce vin cu mașinile sunt așteptați chiar la Primăria localității. Cei ce vor folosi calea ferată trebuie să coboare în stația Găvojdia și să mai străbată pe bicicletă încă 18 kilometri. Acestă distanță va ține loc de încălzire, obligatorie înainte de cursă.
În anii precedenți, Clubul Bănățean de Turism a refăcut și întreținut trasee de drumeție în zona Muntilor Poiana Ruscă. În anul 2015, CBT a marcat un prim traseu ce se adresează bicicliștilor, în lungime de 23 km cu pornire din Nădrag. În anii din urmă, în Nădrag au apărut primele pensiuni agroturistice dar insuficiente. Sunt premisele care au stat la baza organizării acestui eveniment, care își propune să sublinieze potențialul cicloturismului în județul Timiș și să marcheze un prim traseu de biciclete, dintr-o serie ce urmează să se afle pe un material de promovare a cicloturismului în județul Timiș.