Reguli noi pentru suspecții de coronavirus, dar și pentru pacienții confirmați cu infecția, aprobate astăzi printr-un Ordin al Ministerului Sănătății. Marea noutate este că cei care ajung la spital cu simptome specifice ale infecției cu SARS-CoV2 vor face teste rapide în Unitățile de Primiri Urgențe, pentru ca triajul să poată fi făcut mai ușor.
Testele rapide nu sunt recomandate pentru suspecții asimptomatici, ci doar pentru cei care au simptome. „Pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în Unitatea de Primiri Urgențe/Compartimentul de Primiri Urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cat mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone s-a creat cadrul legal pentru utilizarea testelor de detecție a antigenelor SARS CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacientii cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, aceștia vor fi lăsași la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, prevede Ordinul aprobat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Ce mai prevede Ordinul aprobat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:
- Conform documentului, pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totusi se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestivă.
- Până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, persoanele care prezintă semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, se izolează la domiciliu sau la o altă locaţie aleasă de aceasta. În aces caz, persoanele aflate în această situatie, au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate pe baza Fișei de monitorizare.