În timpul celor trei luni de vară, specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au
înregistrat precipitații la stațiile hidrometrice din arealul spațiului hidrografic Banat care în lunile iunie si iulie au fost în general peste valorile normale, iar în luna august, la cele mai multe statii hidrometrice, au fost sub aceste valori.
Cantitatea de precipitații, nu a fost distribuită uniform în bazinele hidrografice. Precipitațiile abundente, căzute pe raza stației hidrologice Lugoj și într-un timp foarte scurt, de 20-60 minute, au generat cel mai adesea viituri rapide care au dus la depășiri ale cotelor de apărare ale cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale râurilor Bega și Timiș.
De exemplu:
doar în perioada 09-12 iunie, în partea superioară a bazinului hidrografic al Begăi, a fost
înregistrată la stația hidrometrică Poieni valoarea de 88,3 l/mp, aproape egală cu media
multianuală de precipitații la această stație pentru întreaga lună; în perioada 13-18 iunie,
precipitațiile căzute în această zonă au fost de 121,71 l/mp la s.h. Poieni. Prin urmare, cea
mai mare depășire de nivel, în județul Timis, s-a înregistrat la la s.h. Poieni pe râul Sașa
unde s-a depășit cota de pericol (cod roșu).
În aceiași perioadă, la nivelul județului Caraș-Severin, cea mai mare depășire de nivel a
fost pe pârâul Goleț, afluentul Timișului, la s.h. Goleț, unde a fost depășită cota de
pericol.
19-22 iulie, în partea mijlocie a bazinului hidrografic Begăi, s-au însumat valori de peste
50 l/mp.
“În perioada de vară au fost emise nu mai puțin de 400 de avertizări de ploi și avertizări
hidrologice. Luna august în bazinul hidrografic al râului Bega s-a caracterizat prin precipitații sub valorile normale ale lunii la majoritatea stațiilor hidrometrice, de exemplu la stația hidrometrică Surduc s-a înregistrat abia 30% din valoarea normală a lunii. În această lună nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor râurilor,” a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.
ABA Banat a efectuat în aceste trei luni, lucrări de exploatare și întreținere, de tipul decolmatărilor și reprofilărilor de albii colmatate în urma viiturilor pe mai bine de 12 km cu scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor. În momentul producerii viiturilor au fost angrenate materiale (gen pietre, lemne) care au blocat scurgerea în râu și subtraversări.
Formațiile de lucru din ABA Banat au decolmatat materialul aluvionar depus în timpul inundațiilor, au intervenit cu utilajele din dotare pentru degajarea albiei de vegetație pe o lungime de 10 km, au asigurat un volum de terasamente de 46.040 m 3 în județul Timiș și 27.430 m 3 în județul Caraș-Severin.
Aceste lucrări s-au desfășurat pe cursuri de apă din bazinele Bega (Munișel, Redina, Valea
Șerbenilor, Valea Bunea, Valea Topla), Timiș (Goleț, Slatina, Rusca, Tău, Bistra Mărului, Bistra, Cornișor), Nera (Rudăria, Valea Slatina), Cerna (Belareca).