Ce-ar trebui să mai faci atunci când, din sentimentul onoarei a rămas prea puțin din ceea ce sperai să rămână, dacă nu veșnic, atunci măcar pe un termen cât mai îndelungat cu putință?
Sau – mergând mai adânc în miezul tristeților noastre – cum ar trebui să reacționezi când mai nimic din tot ceea ce ar fi trebuit dus până la capăt, vreme de mai bine de un sfert de secol, nu s-a produs nici măcar în visele noastre! Pentru că, nu-i așa, ca să câștigi până la urmă ceva, trebuie mai întâi să visezi, iar apoi să crezi cu putere! Altminteri, se cheamă că ești încă unul dintre „păcătoșii” fiecărei zile care trăiește senin pe eșafodajul debil al unei biete pânze de păianjen.
Mă tem că Banatul de azi, cu suma locuitorilor săi, a devenit tot mai mult fantoșa amuzantă, când nu de-a dreptul ridicolă a ceea ce a fost, cu adevărat, regiunea, odată.
Bănățenii actuali trăim, cu toții, într-un soi de scenariu fellinian, în care rolul fantasmei, ambalată în trecutul cândva înălțător, joacă piesa perfectă a autoamăgirii și suficienței ridicole.
Cum altfel să stea lucrurile, când cel mai bogat județ al României, Timișul, cu Timișoara în rol de avanpost indubitabil al industriei românești, nu se poate lăuda concret cu nicio realizare majoră, de la Revoluție și până astazi!
Niciun spital nou, ridicat de la zero, vreme de aproape trei decenii, nicio biată sală de sport de câteva mii de locuri în toată această vreme (la concertul lui Iglesias, șapte mii de oameni au tremurat în frig, laolaltă cu solistul, pe scenă, tocmai pentru că acest oraș nu are o astfel de sală!), niciun patinoar nou, niciun bazin olimpic făcut în vremea aceasta pentru copiii Timișoarei. Nimic… la nimic, cam la acest trist și rușinos bilanț se rezumă întreaga poveste a vieții noastre din 1990 încoace.
Vinovații sunt, evident, înainte de toate, primarii și toți oficialii politici ai acestui județ din tot acest timp, dar, alături de ei – figuri caricaturale ale așa-zisei vieți politice locale – suntem la fel de vinovați și noi! Pentru simplul motiv că i-am cauționat mereu, făcându-ne părtași la lamentările lor permanente și, în final, la eșecul profund și dezastruos pe termen lung al unei regiuni întregi, căreia nu i-a mai rămas decât poleiala stinsă și mincinoasă a falei de odinioară. Dacă cei treizeci de ani de viață trăită în „libertate” nu mai pot fi aduși înapoi, avem, oare, vreo speranță ca măcar următorii treizeci de ani din viețile noastre (aceia dintre noi care îi vom mai apuca, desigur!) să-i trăim altfel?
Posibil, dacă fala și mândria, oricum adânc știrbite din sufletele noastre, de bănățeni, vor fi date – cât colo – deoparte, și în locul lor vor pătrunde, profund, în mințile noastre, câteva valori simple și, cu adevărat, la îndemâna tuturor.
E vorba, între altele, de puterea de a spune nu în raport cu puternicii zilei, locali sau naționali, apoi de respectul față de cei de lângă noi, și, da!, de lupta cu demonii mândriilor noastre ieftine și aducătoare – cum am văzut în vremurile din urmă – numai de pagube pe termen nedefinit.
„… când cel mai bogat județ al României, Timișul…”
.
Chiar asa, „cel mai bogat judet al Romaniei”?! 🙂
Sunt judete care protesteaza vehement fata de o asemenea afirmatie (sa-i spunem „afirmatie”, ca sa nu-i spunem altfel) si au motive solide si de bunt-simt (sic!) sa o faca.
.
Pentru anul 2016, iata topul judetelor in functie de PIB/cap de locuitor:
1. Constanta: 12.319 mii Euro;
2. Cluj: 11.089 mii Euro;
3. Timis: 10.830 mii Euro;
(… urmeaza Prahova, cu 10.717 mii Euro, Brasov, cu 10.280 mii Euro, Ilfov, cu 10.212 mii Euro)
Nota: cele mai reduse valori ale PIB/cap de locuitor – Vaslui, Botosani, Teleorman.
.
Pentru anul 2017, pe baza datelor furnizate de Institutul National de Prognoza, Comisia Nationala de Prognoza prefigureaza urmatoarele:
.
– Topul judetelor in functie de PIB/cap de locuitor:
1. Constanta: 13.4 mii Euro;
2. Cluj: 11.9 mii Euro;
3. Prahova: 11.8 mii Euro;
(… urmeaza Timis, cu 11.6 mii Euro)
Nota: cele mai reduse valori ale PIB/cap de locuitor – Teleorman, Botosani, Vaslui.
.
– Topul judetelor in functie de PIB total:
1. Constanta: 40.6 mld. Lei;
2. Prahova: 38.5 mld. Lei;
3. Cluj: 37.3 mld. Lei;
(… urmeaza Timis, cu 36.3 mld. Lei)
Nota: peste o treime din PIB-ul Romaniei este dat de Bucuresti, Constanta si Prahova.
.
– Topul judetelor in functie de salariul mediu net:
1. Ilfov: 2656 Lei;
2. Cluj: 2504 Lei;
3. Timis: 2501 Lei;
(… urmeaza Arges, cu 2384 Lei)
Nota: cele mai mici salarii: Covasna (1747 Lei), Bihor (1734 Lei), Valcea (1725 Lei), Harghita (1713 Lei), Neamt (1690 Lei).
NU stiu de unde ti-ai luat MINCIUNILE, stimate tovaras ot Sud Saac, dar toate, absolut toate publicatiile cu profil economic din fostul Sector Agricol Ilfov dau Timisul pe primul loc la PIB pe ultimii anii, mai sapa tovarasel, sau posteaza linkurile care iti ofera dreptate, pana atunci pentru toti ce se oftica, am un sfat: gurita mica!
P.S. Pentru ineptia balcanica flegmata aici , afla ca pana si Clujul intrece Constanta la PIB, cu atat mai mult Timisul!
http://cursdeguvernare.ro/prognoza-in-profil-teritorial-cum-va-arata-economia-fiecarui-judet-in-2016.html
http://old.econtext.ro/finante-banci/bani/topul-celor-mai-bogate-judete-din-romania-dupa-pib-ul-pe-cap-de-locuitor-vezi-cati-dintre-romani-sunt-platiti-dupa-cat-muncesc.html
http://www.zf.ro/companii/cele-mai-puternice-judete-din-romania-din-2008-capitala-a-scazut-cu-30-mehedinti-este-cel-mai-slab-judet-din-tara-15895439
http://www.economica.net/regionalizarea-romaniei-leii-regionali-si-judetele-bolnave-harta_52832.html
Tovarase din Banatustanul Romaniei, cum se spune, pui pe masa „marfa veche” sau invalidata ulterior de realitate – primul link pe care il livrezi ne conduce la un articol din 2015 care prezinta PREVIZIUNI pentru 2016 (cam tarziu astazi pentru „previziuni pentru 2016”, nu-i asa?), iar celelalte link-uri conduc catre articole din „antichitate” (2012, 2013…). Datele prezentate de mine sunt „realitati 2016” (sursa: http://www.economica.net/top-judete-pib-locuitor-2016_138515.html), nu „previziuni pentru 2016”, respectiv, „previziuni pentru 2017” elaborate de Comisia Nationala de Prognoza (mai… oficial de atat nu se poate), pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica (sursa: http://www.analizeeconomice.ro/2017/04/la-cat-vor-ajunge-anul-acesta-pib-ul-pe.html). Sigur, aceste previziuni vor fi confirmate sau infirmate ulterior, dar sa nu isi imagineze cineva (oricat de mult „spirit banatean” ar avea) ca Timisul va reusi sa ajunga de pe locul al patrulea pe locul intai – distanta este prea mare.
Tu esti ridicol si nici nu iti dai seama, flegmezi regiunea Banatului pe propria pagina, avand impresia balcanica ca esti patrihot! Te intreb tovarase gradat, cine sta de vorba cu aia din banatustane, decat tot unul asemeni lor? Intelegi ca te-ai faultat singur? Tie lene sa citesti linkurile?
http://www.zf.ro/companii/cele-mai-puternice-judete-din-romania-din-2008-capitala-a-scazut-cu-30-mehedinti-este-cel-mai-slab-judet-din-tara-15895439
Tu NU vezi ca e din 2016? Ai observat diferenta URIASA dintre Timis, Cluj si Constanta la cifra de afaceri? De unde sa aiba Constanta PIB-ul ala cand cifra de afaceri e mult inferioara Timisului, iar la numar de angajati, productie industriala, nivel de salarizare, exporturi primeste clasa de la Timisoara? Ce activitate economica subtantiala mai are judetul lui Mazariche in afara de turism si armatorie?
Sau ai impresia ca daca economica a scos un articol gata ai dreptate? Ti-as putea posta n linkuri cu PIB-ul superior al Timisului din adevarul.ro, capital.ro, zf.ro, dar observ ca imi pierd timpul cu tine, esti prea indoctrinat si subiectiv ca sa recunosti adevarul.
Si nu imi veni cu Ilfovul ( un judet fictiv, dormitor, fara orase reale) sau cu Bucurestiul, ca stii prea bine cate multinationale, nationale, agentii, directii si bugetarie centrala exista acolo, iar bazele de productie si desfacere sunt in restul Romaniei, doar cifra se raporteaza in contul Sectorului Agricol Ilfov.
Dezvoltarea adevarata se observa la productie si exporturi, ori aici Ilfovul, Bucurestiul si Constanta sunt aproape praf, in comparatie cu Timisul, Argesul, Aradul, Clujul, Sibiul, Brasovul, Alba…
In primul rand, CONFUNZI „cifra de afaceri” a firmelor dintr-un judet cu PIB-ul acelui judet. Nu stii ce vorbesti, dar… latri cu obraznicia specifica regiunii. PIB-ul este mai cuprinzator decat CA (apropo, vad ca ai evidentiat un articol tot din „Economica”; sau sunt demne de luat in seama doar articolele care iti convin?!)
Asta-i memorabila – te citez: „Dezvoltarea adevarata se observa la productie si exporturi, ori aici Ilfovul, Bucurestiul si Constanta sunt aproape praf, in comparatie cu Timisul, Argesul, Aradul, Clujul, Sibiul, Brasovul, Alba…”
Chiar nu ti-e rusine sa spui asa ceva, „banatAne”?! Ori nu stii sa citesti, ori nu pricepi mare lucru. Uitat-te la cifre: Ilfovul are o cifra de afaceri a companiilor de 75.7 mld. si o dinamica de 180%, iar tu pretinzi cu NESIMTIRE (specifica zonei) ca „e praf” pe langa „Cimisul” tau de doi bani, cu a lui „tulburatoare” CA de 49.2 mld., respectiv o dinamica de 109% (aproape la jumatate, in comparatie cu Ilfovul). Cu aceeasi nesimtire spui ca „e praf” Constanta (CA 44.3 mld.), dar (dupa mintea ta de „banatAn”) merita a fi mentionate Aradul (CA 25.9), Sibiul (CA 27.1) si Alba (CA 14.8), fiecare cu CA pe la jumatate sau la o trime in comparatie cu Constanta. Pai… pana si Prahova (pe care nu te-ai ostenit sa-l mentionezi) sta in fata cu CA 40.1. Ce este de discutat cu unul ca tine?!
Legat de „multinationalele Bucurestiului”, stai linistit, „multinationalele” care conteaza in Timis (Continental-urile, Profi Rom Food, Hella Romania s.a.) isi au TOATE sediul central in Timis, deci NU maresc in mod artificial PIB-ul Bucurestiului (daca nu stii sa obtii aceste informatii publice, iti dau eu datele: CUI, adrese etc.), asa ca scuteste planeta asta de acest fals argument tipic „banatustanez”…
Liniste-te ilfovenasule ca nu am chef sa-ti crape pipota pe degeaba!
Tu NU intelegi ca nu exista judetul Ilfov decat in vis? Care este capitala acestei unitatii administrative? Ce insitutii de cultura exista acolo, sau ce orase are?( hai nu behai comune semiurbane)
Ce este Ilfovul asta decat un sector agricol unde s-au extins sediile( datorita centralizarii) si depozitele multinationalelor , doar pentru ca in capitala lui Vanghelie era prea scump terenul? ( oricum bazele de productie si desfacere sunt in restul Romaniei). Apropos, de ce tin cu dintii supusii lui Vanghelie sa aiba Agentia Marilor Contribuabili in ograda lor? Doar logic vorbiind, sumele trebuie incasate si carmuite de cei care le produc, ce interes are Sectorul Agricol sa stranga banii, doar ca sa-i retrimita inapoi?(asta conform propagandei oficiale)
In afara de sutele de mii de asistati sociali care furajeaza/bugeteaza prin ministere, agentii, directii, regii ‘nationale’ birocratizand si corupand o tara intreaga pe mii de EURO, ce altceva mai produceti?
Stii la ce intreceti o tara intreaga si de unde e cifra aia de afaceri la Ct? Importuri( adica gaura, gaura in bugetul Romaniei, ca deh e mai usor sa aduci produsele ieftine din Turcia si China, decat sa produci ceva) si turism intern in baltoacele locale. Iar in cazul vostru, cifra de afaceri reflecta uriasa hidra BUGETARA( asistati sociali pe banii tarii care taie frunze la caini controland, semnand, stampiland sau blocand actele, legile si banii Ro), plus IMPORTURI!
Stii de ce mie greata? Ti-am scris despre productia si exporturi amintindu-ti cateva judete REALE, care produc si tin tara in spinare, dar tu aberezi ca le-am pomenit la cifra de afaceri! Pune mana pe carte, sau vrei sa vina iar Mackensen sa va interzica comertul stradal ca sa se poata intelege ai tai pe ulite?
P.S. Apropos, nu te mai deturna polemica spre sovinisme, ai uitat ca votezi Vanghelie (Lis, Oprescu, Nastase, Ilici si restul satrei…) sau GARANTAT Vanghelie? Cate sectoare gem dupa zeul Vanghelie? Tu esti atat de greu de cap? Pai daca capitala ta tine Banatul/ Ardealul in spinare, da-ne jos baietas ca suntem grei si noi, banatenii, suntem neam falos. Chiar nu vrem sa fim dusi in carca de altii! Imi place ca-ti versi veninul impotriva Banatului, bravo, esti bun, baga mare sa-ti vada si altii ‘iubirea’ / ‘patriotismul’!