Regal de teatru la Reșița. Spectacolele se joacă cu „casa închisă”

484

Așa cum Banatul Azi a scris, nu cu multă vreme în urmă, la Reşiţa s-a ridicat vineri seara cortina pentru Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă”, care va aduce, până pe 20 februarie, peste douăzeci de spectacole şi mai bine de 600 de actori, regizori, dramaturgi şi critici. Este cea de a trei ediție a acestei manifestări, care a devenit deja prestigioasă, crescând în calitate, de la un an la altul.

„Festivalul acesta este acel copil frumos, care s-a născut în urmă cu trei ani, a crescut, este pe picioarele lui şi merge, a spus actorul Dan Mirea, directorul artisstic al Teatrului de Vest din Reșița, directorul și organizatorul principal al festivalului. Se află încă la grădiniţă, dar este o speranţă şi o dorinţă a noastră, a celor care facem această profesie, că va ajunge şi la şcoală şi mulţi ani după. Festivalul este o încununare a eforturile depuse de unii oameni care au înţeles că şi în Reşiţa, unde în urmă cu cinci ani nimeni nu dădea vreo şansă actului cultural şi unde sala de spectacole era una improprie, acum a ajuns să fie neîncăpătoare. Bucuria mea, din acest punct de vedere, se contopeşte şi cu o emoţie deosebită, având în vedere că toate spectacolele se joacă, la această ediţie, cu casa închisă. Acest lucru nu înseamnă că avem nevoie de o sală mai mare, ci că la Reşiţa avem nevoie de teatru. Înseamnă, totodată, că oamenii au dat girul acestui festival, iar pentru acest lucru nu pot decât să mă închin în faţa lor”, a declarat Mirea.

Dan Mirea consideră că dacă viaţa socială sau cea politică se schimbă, teatrul nu se schimbă deloc. Teatrul e acelaşi, dar sub diferite forme, contemporaneizat sau clasic, şi rămâne o oază de bucurie şi de creativitate a unor oameni care slujesc fără niciun fel de compromis această profesie.

Potrivit directorului artistic al teatrului reşiţean, festivalul din acest an are o greutate aparte, ţinând cont de prezenta multor nume importante ale scenei româneşti, precum şi a dramaturgului Matei Vişniec, considerat cel mai mare şi cel mai de notorietate dramaturg din ultimele două decenii. Acesta şi-a amânat chiar şi participarea la o conferinţă în SUA, pentru a fi prezent la Reşiţa, după cum a precizat Dan Mirea.

„Pe data de 20 februarie, când se va trage cortina peste acest festival, voi aplauda cu tot sufletul publicul, care a înţeles că doar datorită prezenţei sale la spectacole, festivalul poate exista. Totodată, se cuvine să mulţumesc oamenilor care ne-au dat girul şi ne-au acordat sprijinul financiar şi fac referire aici la Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi la Primăria Reşiţa, care şi-au unit forţele pentru un scop nobil. Aceleaşi mulţumiri se cuvine să le aduc şi puţinilor noştri sponsori”, a mai precizat Mirea.

La deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului, a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

„Vreau să mulţumesc Teatrului de Vest din Reşiţa, instituţie care se află în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru iniţiativa de a organiza un asemenea festival, la care îmi doresc să fie un număr cât mai mare de participanţi, de la zi la zi. De asemenea, îmi doresc ca acest festival să fie organizat an de an, de acum încolo”, a afirmat preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” a debutat, vineri, cu piesa „Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză” sau „Cum am dresat un melc pe sânii tăi”, de Matei Vişniec, susţinut de Teatrul de Artă din Deva, precum şi cu spectacolul „Migraaaaaanţi” sau „Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă”, tot de Matei Vişniec, o piesă jucată în premieră de către actorii Teatrului de Vest din Reşiţa, în regia artistică Ovidiu Caiţa. Festivalul va continua cu câte două reprezentații pe zi, precum și discuții și întâlniri specifice pentru slujtorii Thaliei dar și pentru iubitorii de cultură. Piesele se joacă în regim de sold-out sau, cum se mai spune, „cu casa închisă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.