0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Refuzi programele de prevenţie? Dacă te îmbolnăveşti, plăteşti tratamentul medical!

Propunere legislativă privind activitatea de prevenţie în sănătate, iniţiată de nu mai puţin de 128 de deputaţi şi senatori! Prevedere-şoc: „în cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie, aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale”!

Refuzul se exprimă în scris, motivat şi va cuprinde obligatoriu declaraţia pe propria răspundere că a luat la cunoştinţă de indicaţiile medicului şi de riscurile din punct de vedere medical la care se supune prin refuzul său. În cazul minorilor sau a persoanelor care nu au capacitatea de exerciţiu, părintele, respectiv tutorele legal au obligaţia de a exprima în scris refuzul de a participa la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie.

Expunerea de motive conţine exemple:
„… o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, fără a depăşi anumite limite”,
„… un pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să se prezinte la controlul medical solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate”.

Aceste măsuri vin pe fondul unor realităţi dramatice:
– populaţia României trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin decât media populaţiei UE şi o parte importantă din ultimele decade de viaţă le petrece în boală şi dizabilitate;
– mortalitatea infantilă este de trei ori mai mare decât media UE;
– alte boli grave (diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare, pulmonare ori renale cronice) au o tendinţă constant crescătoare, cu consecinţe dezastruoase atât pentru bugetul sănătăţii, cât şi pentru productivitatea şi bunăstarea populaţiei.

Prevederile au fost prezentate acum câteva zile în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final este 1 aprilie 2016. Nu e o păcăleală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :