1.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Recomandări pentru sănătate! Cum puteţi evita efectele nedorite ale frigului

Autorităţile de sănătate publică fac o serie de recomandări, în contextul temperaturilor deosebit de scăzute prognozate pentru următoarele zile. Deci, ce trebuie să faceţi?

Evitaţi expunerile îndelungate la frig, menţineţi-vă în mişcare pentru a păstra căldura corporală. Protejaţi cu atenţie extremităţile corpului, respectiv capul, mâinile şi picioarele, întrucât acestea sunt cele mai expuse la degerături.

Nu beţi cafea şi nu fumaţi în timp ce staţi în frig: nicotina şi cofeina duc la îngustarea vaselor de sânge de la mâini şi de la picioare, din această cauză mai puţin sânge ajunge la extremităţi, ceea ce face ca mâinile şi picioarele să se răcească.

Este indicat consumul de legume, fructe şi proteine pentru un aport crescut de vitamine, minerale şi substanţe nutritive pentru a ajuta organismul în procesul termoreglării. De asemenea se recomandă consumul alimentelor bogate în calorii cum ar fi batoanele de ciocolată, dar şi consumul de apă (cel puţin doi litri zilnic).

Protejaţi copiii de frig prin limitarea perioadei de timp pe care cei mici o petrec în aer liber. Acoperiţii capul copilului, gâtul, dar şi faţa, pe cât posibil, pentru că o mare cantitate de căldură se pierde în această zonă, care este expusă şi degerăturilor.

O precauţie sporită de a se expune la spaţii deschise şi frig trebuie să manifeste persoanele vârstnice, cu afecţiune cardiace sau respiratorii.

La primul semn de roşeaţă, învineţire, albire sau de durere la nivelul pielii, care indică o scădere a temperaturii corpului, mergeţi la căldură şi protejaţi zona expusă.

Orice persoană trebuie să respecte regulile de igiena individuală, să-şi spele cu atenţie mâinile cu apă şi săpun, să utilizeze batiste igienice în cazul strănutului sau al tusei, să evite aglomerările de persoane şi să se prezinte imediat la cabinetul medicului de familie.

În cazul deplasărilor pe jos este necesară o atenţie mărită pentru a observa ţurţurii de gheaţă care pot cădea şi produce grave accidentări.

Orice persoană trebuie să evite călătoriile pe perioade lungi, în autovehicule neechipate corespunzător şi cu instalitia de climatizare defectă.

În locuinţe trebuie evitată încălzirea cu echipamente impovizate care pot duce la intoxicaţii de monoxid de carbon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | Bărbatul care a învins acuzațiile nefondate și nedrepte ale Direcției de Protecție a Copilului Timiș. Un proces care arată cât...

Un tată din Timiș a rămas, de aproape un an, fără fetițele lui. În urma unor probleme personale, serviciile sociale i-au luat cele două...

Clădiri evaluate pentru relocarea Secției de Obstetrică

Primarul Dominic Fritz a avut o nouă consultare cu conducerea Spitalului Municipal pentru identificarea unor soluții optime de relocare a Secției Obstetrică a Maternității...

Citește și :