Războiul de la Filarmonica ,,Banatul” ia amploare! Poziția de ultimă oră a sindicatului din instituție

1005

Ca urmare a articolului publicat de Banatul Azi – Reacția directorului Filarmonicii Banatul în plină grevă a muzicienilor vineri, 5 octombrie 2018, Sindicatul Filarmonicii Banatul își exprimă dreptul la replică. Redăm, mai jos, textul integral semnat de liderul sindicatului, Florin Horia Lupulescu:

”In baza dreptului la replica sindicatul filarmonicii doreste sa aduca urmatoarele precizari:
1.Domnul director a afirmat ca “ nu este obligatorie existenta unui contract colectiv la
filarmonica”

La aceasta afirmatie noi dorim sa aducem ca argument articolul 129 din legea 62/2011
care prevede ca:

“Art. 129. — (1) Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu
excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați.”

In aceasta situatie ori nu se cunoaste legea ,ori se poate vorbi de rea credinta. Intr-adevar nu exista un contract colectiv la nivel de ramura cultura dar incheierea lui este obligatorie la nivel de unitate.

Procesul pierdut in instanta de sindicat se referea la refuzul conducerii de a remite sindicatului niste documente care vizau spectacole organizate de ong-uri sau firme private la care instrumentistii au participat fiind indusi in eroare de catre conducerea filarmonicii ca si cum ar fi fost obligatia lor. Acest fapt nu poate sa le anuleze dreptul conferit de lege de a negocia contractual colectiv care este obligatoriu pentru parti. Si in acest caz afirmatia domnului director ca “am pierdut in instanta dreptul de a avea un contract de munca” denota cel putin necunoasterea legilor.

2. In aceeasi lege la art. 130 se prevad urmatoarele:

“(4) Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde cel puţin date referitoare la:
a) situaţia economico-financiară la zi;
b) situaţia ocupării forţei de muncă.

Prevederea legala se refera la documentele minimale care trebuie puse la dipozitia negociatorilor incluzand chiar documente nepublice sub rezerva unei garantii .

3. Cu privire la programul de lucru pe care sindicalistii l-au cerut elastic este din nou o
inexactitate. Un instrumentist sau actor are nevoie de doua perioade de pregatire . Una
individuala in care invata repertoriul pentru programul curent sau cel urmator si o perioada de activitate comuna , constituita din repetitii. Asa cum nici actorii nu isi invata rolul pe scena nici noi nu studiem partiturile la repetitii.
Din acest motiv legea speciala care reglementeaza domeniul nostru de activitate este ordonanta 21/2007, aprobata prin legea 353/2007.

Din acest act normativ redam un singur articol: Art.15 alin. 2

“Programul de lucru al personalului artistic si tehnic din cadrul institutiilor de spectacole si
concerte este repartizat inegal, fiind specificat ca atare in contractul individual de munca.”
Acest program de munca se aplica la toate institutiile de profil din tara, fiind prevazut de lege si nu de angajatii care vor sa vina la munca atunci cand “au chef”.

Cand era coleg cu noi in orchestra domnul director functiona dupa acest program. Daca acum a uitat, il rugam cel putin sa citeasca si sa aplice legea”, transmit membrii sindicatului Filarmonicii Banatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.