Industria 4.0 este, în ultimii ani, un subiect de discuție în ceea ce privește modernizarea fabricilor. Activități tot mai automatizate, introducerea roboților în procesul de producție, specializarea angajaților etc. sunt câteva dintre direcțiile în care companiile își canalizează atenția.
Raul Bucur are 24 de ani. Este timișorean, a terminat Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ și este student la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Raul este manager de proiect în Continental Anvelope din Timișoara, responsabil cu dezvoltarea fabricii în direcția Industria 4.0.
„Industria 4.0 este un model de business. Bineînțeles, dacă aruncăm o privire pe internet găsim sute de noțiuni și definiții ale acestui termen. Pentru mine, Industria 4.0 implică oamenii. Toate procesele se învârt în jurul oamenilor. Putem vorbi despre o eficientizare a producției, bineînțeles, dar toate procesele și procedurile sunt simplificate prin automatizare. Iar rolul cel mai important îl au colegii mei. Cei care sunt ajutați de un braț robotic să manipuleze mai ușor materialul brut, cei care programează niște motostivuitoare „inteligente“ să care, să ridice, să aranjeze anumite produse în depozit și exemplele pot continua. Oamenii controlează procesul de producție, nu sunt o parte a acestui proces“, spune cu pasiune Raul.
Este plin de energie. Petrece mult timp în fabrică și urmărește felul în care colegii lui își desfășoară activitatea. Vorbește cu responsabili din fiecare departament și află unde și cum pot fi îmbunătățile activitățile. Pas cu pas, se ocupă de introducerea în fabrică a automatizării.
El coordonează o echipă formată din oameni din toate departamentele din unitatea de producție și, împreună cu aceștia, caută cele mai bune soluții pentru modernizarea, în etape, a fabricii. Primii pași deja au fost făcuți: motostivuitoare „inteligente“ – Automated Guided Vehicles – funcționează în fabrica de anvelope din Timișoara. Oamenii care se ocupau înainte de ce fac motostivuitoarele acum au participat la sesiuni de training și au deprins abilități de programare a echipamentelor. Rolul lor în fabrică s-a schimbat.
„Extinderea acestui proces de automatizare va continua și în anii următori. Nu se poate face totul diferit peste noapte și, mai ales, colegii mei, care lucrează acum cu utilajele de producție, trebuie pregătiți tehnic pentru a folosi roboții industriali. Specializarea lor durează, dar la final toată lumea are de câștigat: fabrica este mai eficientă datorită lor. Ei nu sunt înlocuiți de mașini, ci programează mașinile să facă munca lor. Nu pleacă nimeni. Doar se specializează și practică un alt fel de muncă“, explică Raul.
Raul a ajuns din întâmplare la fabrica de anvelope. Recomandat pentru o poziție la centrul de inginerie, a ajuns în locația de la Pădurea Verde. Anul trecut a lucrat câteva luni în regim part-time. În ianuarie, 2017, a reluat activitatea, după o perioadă în care s-a concentrat pe școală, iar acum lucrează cu nosrmă întreagă.
„E foarte mult de învățat aici. Încă învăț foarte multe lucruri. Am fost implicat în mai multe proiecte mai mici până când mi s-a oferit ocazia să preiau acest proiect, Industry 4.0“, spune Raul cu ochii vii.
Zâmbește de fiecare dată când începe să voarbască despre proiect. Nici nu-și dă seamă că folosește termeni tehnici, acronime, definiții de manual și planuri pentru punerea în aplicare a viitorului în fabrica din Timișoara. Gesticulează când explică pentru a transmite, parcă, mai bine informația.
Industria 4.0 în Timișoara
Industria 4.0 este numele dat tendințelor actuale în domeniul automatizării în tehnologia de producție. Aceste tendințe doresc să refacă modul în care se realizează producția industrială, de aceea Industria 4.0 mai poartă denumirea de ”industrie smart” sau ”producție smart”, fiind noul trend în manufactură care dorește să aducă companiei creștere sustenabilă. Astfel, sisteme inteligente, automatizate, monitorizează și iau decizii în cadrul proceselor fizice din cadrul fabricilor. În acest sens, echipamentele de producție, sistemele de depozitare, precum și alte echipamente vor fi capabile în a comunica între ele, precum și cu oamenii care le urmăresc. Astfel, pașii proceselor de producție vor deveni din ce în ce mai transparenți și ușor de urmărit. În fabrica din Timișoara se lucrează pe mai multe fronturi în implementarea conceptelor din cadrul Industriei 4.0 în procesele de producție, prin proiecte de trasabilitate, ergonomie, realitate augumentată, și mai ales prin încurajarea angajaților de a veni cu idei proprii în automatizarea și digitalizarea proceselor.
Câteva exemple în curs de implementare:
– magazia inteligentă (High Bay storage), în cadrul căreia ”motostivuitoare” autonome depozitează și fac managementul stocurilor de material
– realitatea augumentată prin intermediul ochelarilor, ce ajută în realizarea mentenanței unui utilaj
– Wall2Wall – trasabilitatea completă a tuturor componentelor din procesul de producție
Text Foto: Raul Bucur Continental Anvelope 1: Raul, lângă motostivuitoarele autonome