Putin și generația lui

68

Într-un interval de aproximativ jumătate de an, au apărut pe piața editorială de la noi mai multe volume care descriu structura și complexitatea sistemului puterii întruchipate, la vârf, de președintele actual al Rusiei, Vladimir Putin. Trei dintre cele mai puternice titluri din această categorie au fost publicate în seria de „Istorie” (coordonată de Vladimir Tismăneanu și Cristian Vasile) a editurii Humanitas.

Rapid, este vorba despre Alerta roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin — autor Bil Browder —, despre Joc dublu. Spionii, minciunile și mistificările Rusiei în Occident — autor Edward Lucas — și despre, aceasta fiind, totodată și cea mai recentă apariție (e pe piață, practic, de numai câteva zile), Generația Putin. înțelegem noua Rusie, carte scrisă de Benjamin Bidder. Adică de un tânăr german și, totodată, bun cunoscător al Rusiei: căci B. Bidder a studiat economia la Bonn, Mannheim și Sankt‑Petersburg și jurnalismul la München, la Institutul pentru Promovarea Tinerilor Jurnaliști (IFP). A publicat articole în ediția germană a ziarului Financial Times. Din 2009 colaborează cu Der Spiegel, pentru care a fost corespondent la Moscova între 2009 și 2016. În prezent scrie pentru Spiegel Online articole pe teme politice, economice și despre relațiile internaționale ale Rusiei.

Cartea propune o intrare, i-am putea spune, laterală în Rusia contemporană. Bidder spune, cu multe detalii, povestea — inclusiv povestea aspirațiilor — câtorva tineri care sunt născuți în anii de început ai domniei celui supranumit „Noul Țar de la Kremlin”. Tinerii despre care aflăm aici nu sunt aleși de pe același „platou social” — dimpotrivă, reprezentativi pentru mediile în care „se învârt”, ei acoperă o plajă socială (și, apropo de metoda folosită, sociologică) foarte largă. „Lena, din Smolensk, îl stimează pe Putin și visează la o carieră politică. Tânăra disidentă Vera se află de cealaltă parte a baricadei, vrea să schimbe țara pornind de jos. Marat este un moscovit cu un nesecat dor de ducă, dornic de aventuri urbane, Taisa — o cecenă pasionată de modă, Diana — o tânără cosmopolită din Soci, care-și iubește patria. Aleksandr trăiește într-un scaun cu rotile și visează să-și clădească o viață.”

Nu e o carte care își propune să caseze un sistem și un regim politic — dur, cu pusee foarte violente, cu o structură de putere foarte complexă, diferit și antagonic în privințe relevante în raport cu democrația liberă; nici nu își propune, de altfel, să facă așa ceva. Nu este, pe de altă parte, nici o carte care să refuze o perspectivă critică privitoare la regimul Putin. Ea face însă altceva — și o face foarte convingător: vorbește despre o perioadă, despre istorie ei privind lucrurile nu dinspre marii decidenți, nu de la nivelul politicii mari, ci din perspectiva unor oameni care, deși pot visa la „istoria mare”, fac mai degrabă „istorii mici”. De pe pozițiile cuiva care pledează cauza unei apropieri prudente” față de Rusia — o Rusie în care „îndepărtarea de Occident se simte și la cei care nu au trăit comunismul în mod conștient” —, Benjamin Bidder ne propune, odată cu acest volum, un scenariu al înțelegerii, nu al unei judecăți neapărat demolatoare cu privire la o țară, da, cu foarte multe probleme — și la orizontala ei, și pe verticala puterii actuale —, dar și foarte complicată.

de Cristian Pătrășconiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.