1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Protocolul de colaborare pentru un învățământ profesional dual ar putea rezolva criza de personal calificat VIDEO

După schimbarea realităților economice de după anul 1989, industria, serviciile dar chiar și agricultura s-au lovit de o mare problemă. Nu mai existau suficienți lucrători calificați în noile meserii apărute. Situația s-a adâncit de la an la an și nu se întrevedea o rezolvare corectă a situației. A mai apărut ca o lovitură și una din cele mai prost gândite masuri ce se putea lua. A fost desființat învățământul profesional ce asigura suficienți angajați de medie calificare atât de necesari economiei.

Chiar și liceele industriale au fost mult reduse în schimbul celor teoretice. A apărut nebunia intens încurajată a învățământului superior cu orice preț ce oferea specialiști în nimic. Toți ar fi dorit să fie doar avocați și medici. Nimic altceva. Acum după două decenii de bâjbâieli se înceracă repararea măsurilor haotice. Una din acestea ar fi implementarea pe scară mai mare a învățământului de tip dual. Modelul vine de la partenerii de afaceri germani ce doresc calificarea lucrătorilor după standarde cerute de companii. acestea chiar sprijină cu burse și alte ajutoare această școală.

Și la noi în județ funcționează de o bună buncată de vreme acest învățământ profesional la unele grupuri școlare. Deși rezultatele sunt bune încă nu a prins o amploare suficientă.
În țară doar într-un singur loc funcționează o astfel de școală ce are propria personalitate juridică cre se află la Brașov. Nou-înființata Autoritate Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România dorește să existe cel putțin o astfel de școală în fiecare regiune de dezvoltare, iar ca parteneri s-au gândit la Camerele de Comerț din județele din acestre regiuni.

Implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elevi, școală, companie, autoritatea locală în administrarea căreia se află școala responsabilă pentru formarea teoretică, împreună cu părinții elevilor care, printr-o informare corectă și constantă, vor aprecia acest fel de învățământ cu șanse multiple de absolvire la orice nivel.
În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor și pentru a veni în sprijinul economiei românești care se confruntă cu o criză acută de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională inițială în sistem dual.

Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, Ion Gabriel Bratu, a declarat: „Cred ca cea mai bună și sigură cale de promovare a sistemului de învățământ dual, astfel încât să fie atrase un număr cât mai mare de companii, este utilizarea eficientă a infrastructurii Sistemului Cameral. Cele opt birouri regionale ale autorității ar fi ideal să fie chiar în sediul camerelor de comerț județene. În momentul de față, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile”.

În acest context, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România încheie un Protocol de Colaborare, prin care se angajează să coopereze în mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens în care se preconizează, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.

Documentul care a fost finalizat a fost semnat de Florica Chiriță, președinte executiv al CCIA Timiș, și Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România. Cu acest prilej au fost invitați colaboratori și invitați speciali pentru a explica fiecare din punctul său de vedere necesitatea acestui protocol de colaborare. La eveniment sunt invitați în calitate de parteneri – Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unități de învățământ profesional și tehnic, oficiali de prim rang ai administrației publice locale și județene, președinții camerelor de comerț ale județelor Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, și, actorii importanți ai parteneriatului – firmele care susțin și promovează acest sistem de învățământ.

Primarul Nicolae Robu, după ce a detaliat unele probeleme ale școlilor și-a arătat disponibilitatea de a sprijini financiar astfel de inițiative. Halasz Ferencz, inspectorul școlar general adjunct, a punctat de asemenea cum funcționează clasele care există deja în Timișoara și Lugoj, dar acestea sunt insuficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Podul Iuliu Maniu: primele lucrări de consolidare de la inaugurare

Podul Iuliu Maniu (Muncii), care leagă Calea Șagului de strada Gării, va fi reabilitat complet de Primăria Timișoara, cu bani de la bugetul local....

Tamponare între o mașină și un tramvai. STPT a trimis o echipă de intervenție

Circulația tramvaielor este oprită în Piața Traian. Un tramvai și un autoturism s-au tamponat, miercuri, în jurul orei 14:30.  Circulația tramvaielor pe Linia 2 este...

Citește și :