Un grup de reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au pichetat, astăzi, chiar de Ziua Femeii, sediul Consiliului Județean Timiș. Angajații sunt nemulțumiți de faptul că nu mai primesc sporuri din 15 februarie 2018. Sporurile porneau de la 15 la sută din salariul de bază și puteau ajunge până la 75 la sută.
Afectați sunt aproximativ 500 de asistenți maternali și 1.000 de alți angajați ai DGASPC Timiș.
Joi dimineață, în jurul orei 10.00, aproximativ 80 de oameni se aflau în fața Consiliului Județean Timiș pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la tăierea sporurilor salariale.
„Ne vrem sporurile înapoi” sau „Nu vă bateți joc de noi! Suntem oameni, nu gunoi!” scrie pe pancartele afișate de angajații protestatari ai DGASPC Timiș. Banii de sporuri vin de la Consiliul Județean Timiș, care îi dă spre DGASPC. La începutul acestui an însă, banii de sporuri nu au fost trimiși spre DGASPC Timiș pentru că reprezentanții instituției nu au trimis o notă de fundamentare pentru această sumă. Este vorba despre aproximativ 8 milioane de lei, bani care există, dar reprezentanții Consiliului Județean Timiș așteaptă o notă de fundamentare pentru alocarea acestor bani.
„Sunt afectați în jur de 1.500 de salariați. Sporurile prevăzute prin Legea 153 pe 2017 nu au mai fost acordate din data de 15 februarie. Deși legea le prevede și avem acte normative subsecvente care obligă angajatorul să plătească aceste sporuri, există o sincopă în ceea ce privește aprobarea bugetului DGAPSC în cuantumul necesar acordării lor în integralitatea lor pe tot anul 2018 și urmare a lipsei de fonduri pe 2018 salariații s-au trezit cu sporurile tăiate. Am încercat și pe cale amiabliă, am avut deschidere spre comunicare și din partea președintelui CJ Timiș domnul Călin Dobra și din partea directoarei DGASPC Timiș Emilia Milutinovici. Sperăm să rezolvăm lucrurile pe cale amiabilă, fără să ajungem la alte acțiuni de protest. Problema este cauzată de faptul că bugetul a fost aprobat pemtru salariile de bază într-un cuantum suficient, dar nu și pentru sporuri. Nu sunt doar sporuri permanente, cele de condiții deosebit de periculoase, sporurile de asisitenți maternali, sunt și sporuri de sâmbătă, duminică, sporuri pentru turele de noapte, iar ele trebuie plătite așa cum prevede legea”, a spus Adrian Marcu, președinte al sindicatului Pro A.S.
În jurul orei 11.00, câțiva angajați ai DGASPC Timiș, în frunte cu liderul de sindicat, Adrian Marcu, au intrat în sediul CJ Timiș pentru a purta discuții cu conducerea instituției pentru a cere lămuriri și ajutor în privinta problemei cu care se confruntă.
Președintele CJ Timiș Călin Dobra spune că dacă cei de la DGASPC Timiș vor veni cu o notă de fundamentare pentru acordarea acestor sporuri și un regulament, atunci banii vor fi trimiși către instituție. Această solicitare vine ca urmare a faptului că suma pe care au cerut-o reprezentanții instituției pentru sporuri este dublă față de anul anterior, de la 13 milioane lei la 26 de milioane. Bugetul necesar pentru cheltuielile de personal pe anul 2018 ale DGASPC Timiș este de 105 milioane lei, din care 73 de milioane de lei pentru salarii de bază și 26 de milioane de lei pentru sporuri.
Asta a fost cererea DGASPC atunci când a venit vorba de alocarea de bani din bugetul CJ Timiș. La votul bugetului însă, cei peste 26 milioane de lei pentru sporuri nu au fost aprobați, ci doar cei 73 milioane lei.
Mihaela Păunescu