Noul regulament care reglementează funcționarea teraselor din Timișoara propus de Primărie continuă să primească critici din partea reprezentanților industriei ospitalității. Patronul unei berăerii din Piața 700, dar și a unui hotel și restaurant, susține, pritr-o postare publică, că unele măsuri propuse vor duce la închiderea multor afaceri. Omul de afaceri nu este de acord cu programul redus de funcționare al teraselor, interzicerea folosirii umbrelelor cu inscripții sau a jardinierelor.
„În primul rând, propunerea de proiect care reglementează comerțul stradal în ceea ce privește terasele, mi se pare abuzivă și de natură <
Se încearcă anumite măsuri, prin care se dorește falimentarea HORECA și distrugerea vieții sociale ale Timișoarei:
– închiderea teraselor (cu excepția unor zone centrale din oraș) la orele 22.00. Această măsură va duce la falimentarea teraselor din cartiere. Este foarte simplu de înțeles, dacă ne gândim la faptul că în timpul verii, datorită caniculei, oamenii ies în oraș în jurul orelor 21.00. Prin această măsură, oamenii vor migra către centrul orașului unde terasele sunt deschise și afacerile de cartier vor falimenta din lipsa de clienți. Această măsură va duce către migrația unor consumatori către zonele centrale unde chiriile vor exploda datorită spațiilor limitate, aceste creșteri de chirii evidențiindu-se în bonul fiscal al consumatorului.
– alimentarea cu curent electric nu va mai fi permisă din fața localurilor, ci va trebui să existe o rețea de sine stătătoare, de unde vor trebui alimentate terasele. Personal, consider că PMT ar trebui să creeze aceste sisteme de alimentare, că tot vorbim de domeniul public”, a scris proprietarul pe Facebook.
Urmează interzicerea folosirii umbrelelor cu reclame. Acestea sunt, de obicei, oferite de furnizorii de băuturi. Dacă proprietarii de terase vor fi obligați să le cumpere sau să creeze special, vor apărea costuri în plus care se vor refcleta, din nou în prețurile practicatee, mai atrage atenția omul de afaceri.
„Reclamele pe umbrele vor fi interzise. Ce nu înțelege legiuitorul, este faptul că majoritatea acestor umbrele sunt puse la dispoziție de către furnizorii de băuturi. Aceste investiții există deja, un astfel de lucru ducând la investiții inutile și foarte costisitoare pentru terase. În contrapartidă, aș propune ca PMT să șteargă reclamele de pe mijloacele de transport în comun, atât la sponsori cât și cele referitoare la instituția PMT. Și acesta e doar un exemplu. Nu vreau să dezvolt problema în zona marketingului, că aici PMT este repetentă și nu ar putea să înțeleagă acest capitol”, mai scrie timișoreanul.
Despre interzicerea jardinierelor pe terase, omul spune că: „acele jardiniere au rol peisagistic cât și creează intimitate și delimitează un spațiu. Aici ar trebui definit tipul de jardiniere, nu interzicerea lor”.
O altă problemă ridicată de actorul HORECA este închiderea teraselor cu Plexiglas în sezonul rece. Dacă se interzice acest lucru, multe dintre restaurante sau baruri nu vor avea activitate câteva luni pe an.
„Păi stimați inițiatori ai proiectului, aceste terase pot contribui în sezonul rece la bugetul local. Dacă ele nu sunt protejate, PMT nu va încasa nimic. Dar aceste încasări sunt un fleac față de amenzile istorice pentru certificate verzi. Când vă mai plimbați prin România sau prin Europa, priviți pe stradă și veți realiza că acest gen de terase este prezent. Nu vă mai burdușiți buzunarele cu băuturi din frigiderele hotelurilor și slâpi de unică folsință, ci priviți pe stradă și veți înțelege.
Ar mai fi multe de spus. Ca și concluzie, stimați domni, nu mai transformați acest oraș superb într-o cloacă, mai ales în pragul anului 2023”, își încheie postarea patronul de terasă.
Aceste aspecte au fost ridicate și de alți proipritari de terasa ori baruri la dezbaterea organizată de Primăria Timișoara pe tema noului regulament. Pâmnă acum, autoritățile nu au prezenat o nouă propunere și nici nu au anunțat dacă schimba varianta inițială. Oricum, noile reguli trebuie să treacă și de Consiliul Local Timișoara.