1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Promisiuni privind măsuri rapide de redresare în agricultura din vestul țării! La ce să se aștepte agricultorii bănățeni- Video

Ca orice politician care-și respectă poziția, secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș a făcut o vizită de lucru în filiala Timiș a formațiunii ALDE. Vizita a avut ca scop și verificarea pe teren a problemelor cu care se confruntă agricultorii locali.

Vremea de anul acesta a adus în prim plan un mare neajuns care lovește peste tot în lume. Este vorba despre schimbările climatice extrem de bruște și imprevizibile, cu rezultate dezastruoase pentru locuitori dar mai cu seamă pentru agricultură. Oricât de straniu sună, țara noastră se confruntă concomitent cu încălziri peste normal, care aduc secetă pe intinse zone, unele deja la limita deșertificării dar, în același timp, ploile dezlănțuite fac ravagii greu de măsurat.

irigatii

Una din prioritățile actualei guvernări este un amplu program de aducere a apei acolo unde este nevoie. Pe totalul suprafeței agricole a țării este un mare program de infrastructură care se va întinde pe o lungime de 1700 de km de canale cu apă. Cele mai multe se vor alimenta din Dunăre.

În Timiș, sitemele de irigații în general există și ar trebui să lucreze în tandem cu sistemele de desecări. Apa care prisosește în unele locuri trebuie să ajungă, prin canale și țevi, acolo unde este secetă. Apa va fi subvenționată de stat,. deci gratuită. Trebuie să existe însă asociații de beneficiari care să fie parteneri în „afacere”. Nu se poate pompa apă dacă nu există cineva care să se asigure că la celălalt capat va fi folosită eficient, la udări. Apa va fi gratuită către asociațiile de udători. Până la momentul de față există cinci astfel de asociații care irigă 950 de hectare.

Prin intervenții la forurile europene s-a ajuns să se crească de la 50 la sută subvenția pentru irigații la 70 la sută.

antigrindina

Tot o componentă a controlului apei care cade pe sol este și pogramul național de luptă împotriva grindinei. Unitatea din Timiș va fi funcțională în anul 2018. La finalizare, va cuprinde trei subunități răspândite la Lovrin, Recaș și Arad, care vor însuma un număr de 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Acolo unde deja se folosesc, în zona Buzău, se pare că sunt eficiente. Rămâne de văzut ce vor face în vestul țării.

Ministerul Agriculturii mai are în lucru câteva programe care ar trebui să dea un impuls unor sectoare agricole care stagnează. Unul din ele ar fi programul „Tomate”, care prevede subvenții de stat pentru cei care vor edifica sere pe cel puțin 1000 de metri pătrați, pentru a veni cu soiuri de tomate pe piață, la începutul verii. Este ciudat să importăm aceste legume primăvara din diverse țări, ca mai apoi, în toamnă, să nu avem ce face cu producția autohtonă.

Un alt program ar trebui să-i ajute pe celor care se ocupă de creșterea oilor. Ar trebui impulsionat consumul de carne de oaie. Este una din alimentele sănătoase, ieftine, care nu prea are căutare la noi. În afara vârfului de sezon din preajma sărbătorilor de Paști, în țara noastră nu se consumă carne de oaie din diverse motive, legate de aspecte birocratice. Este complicată înființarea unui abator, chiar și pentru asociații puternice. Investiția este mare și mulți preferă să vândă animalul în viu, fără o valoare adăugată.

Tot pentru crescătorii de oi se are în vedere subvenții pentru lână. În prezent, acesta nu are nici un preț. Dacă statul ar da un leu pe kilogramul de lână, s-ar putea porni din nou îndustrializarea acesteia, atât pentru a fabrica plăci temoizolante dar și pentru confecții, precum se proceda acum câteva decenii.

Toate aceste măsuri ar fi bine venite dacă s-ar reuși deblocarea fondurilor necesare. De la bugetul național ar trebui plătite ceste sume, deloc mici, iar mai apoi ar veni și bani de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :