1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Promisiuni mincinoase sau realitate ? Cât vor lua ,,în mână” medicii și asistenții medicali în această lună.

În doar o lună și jumătate, angajații din sistemul sanitar au parcurs drumul de la promisiuni de majorări salariale „între 70% și 170% și salarii de 3.000 – 4.000 de euro, la nivelul UE” începând cu data de 1 martie, până la asigurări venite săptămâna aceasta din partea ministrului Sănătății că „am avut în vedere ca tot personalul să obţină venituri cel puţin la nivelul lunii februarie 2018”. În tot acest timp, în interiorul sistemului s-a instaurat o stare de confuzie, iar marile sindicate anunță o grevă generală după Paști.

HotNews.ro a realizat o cronologie a celor mai importante momente, de la promisiunile oficiale făcute angajaților din sistemul sanitar, la nemulțumirile acestora și amenințările cu greva generală.


ianuarie 2018 

Salariile brute ale medicilor cresc cu 25%, însă majorarea este „înghițită” de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. (Detalii aici )

ianuarie 2018 

Scutirea tuturor medicilor de la plata impozitului pe venit, o măsură prevăzută în programul de guvernare al PSD pentru ianuarie 2018, se amână pentru 1 ianuarie 2019. (Detalii aici )


8 februarie 2018 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ține prima sa conferință de presă după instalarea în funcție. Principala temă a conferinței: măriri spectaculoase de salarii, între 70% și 170% ,  pentru angajații din sistem, începând cu 1 martie. Sorina Pintea anunță că salariile unora dintre medici vor ajunge la 3.000 – 4.000 de euro, urmând să crească „la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022”. Ministrul Sănătății subliniază că „Aducem salariile aproape la nivelul din UE, nu mai există scuză să nu oferim servicii la nivelul UE.” (Pe larg aici )


14 februarie 2018 

Apar primii protestari. Peste 650 de biologi, biochimiști si chimiști din sistemul sanitar semnează un memoriu în care acuză faptul că legea privind salarizarea personalului medical din fonduri publice generează „discrepanțe și frustrări uriașe între categoriile profesionale din sistemul sanitar public, care au atribuții și responsabilități identice, cum ar fi biologii/biochimiști/chimiștii față de colegii medici de laborator”. (Pe larg aici )

22 februarie 2018 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, promite că situația salariilor se va echilibra, precizând că a depus la Camera Deputaților câteva amendamente care vor „ajusta sau regulariza cât de cât lucrurile”. (Detalii aici )


1 martie 2018

De la această dată, salariile medicilor și ale celorlalți angajați din sistem ar trebui să crească cu procente cuprinse între 70% si 170%, iar în unele cazuri să ajungă la 3.000 – 4.000 de euro. O parte dintre medici și asistente nu știu, însă, nici la finalul lunii martie care vor fi noile lor salarii, pentru că fluturașii și salariile „mărite” vor veni abia în luna aprilie. Sindicatele și o parte dintre cadrele medicale susțin că aceste majorări sunt „doar pe hârtie”. Cea mai mare nemulțumire: o anexă la Legea-cadru 153/2017, devenită celebră ca „Anexa 10”, care plafonează sporurile la maximum 30% din salariu. Asta în conditiile în care cele mai grele specializări din sistem – medicii și asistenții medicali de terapie intensivă, unități de primiri urgențe, oncologie, HIV și hepatită – beneficiau anterior de sporuri între 75% și 100% din salariu. (Pe larg aici )


7 martie 2018 

Amendamentele la legea salarizarii agreate în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și  rezultate în urma unor dezbateri cu sindicaliștii din sănătate sunt respinse în plen.

În spitalele din țară încep să aibă loc proteste spontane ale medicilor – primii care protestează sunt biologii, biochimiștii și medicii de laborator.


12 martie 2018

Sanitas, cea mai puternică organizație sindicală din sectorul sanitar, decide ca medicii și angajații din sistemul sanitar afiliați să declanșeze greva generală după Paști, ei fiind nemulțumiti de faptul că majorările salariale între 70% și 170% anunțate de Ministerul Sănătății începând cu data de 1 martie sunt „doar pe hârtie”. (Pe larg aici )

22 martie 2018

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, intr-o videoconferinţă cu managerii de spitale, reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cei ai autorităţilor locale: „Legea salarizării unice prevede o creştere a salariului de încadrare care poate ajunge până la 170%, dar şi o limitare a sporurilor acordate angajaţilor din sistem la 30%. (…) Am avut în vedere ca tot personalul să obţină venituri cel puţin la nivelul lunii februarie 2018 . Grila de sporuri, aşa cum a fost ea concepută, asta garantează.” [n.r. sublinierea ne aparține]


24 martie 2018

Câțiva medici legiști participă la protestul politiștilor din centrul Capitalei, cu mesajul „Noi lucrăm la morgă, nu cântăm la orgă” şi „Ne-aţi scăzut salariul, nu tăiaţi şi sporul!”.


27 si 29 martie 2018 

Sindicaliștii din sănătate anunță, pentru aceste date, noi proteste la sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii. Principala lor revendicare – un regulament echitabil al sporurilor și renunțarea la plafonarea acestora la 30%.


25 aprilie 2018 

Un miting de amploare, cu 20.000 de participanți, este anunțat în fața Guvernului pentru această dată. După acest miting, sindicatele din sănătate susțin că ar putea fi declanșată greva generală.

Sursă: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | Bărbatul care a învins acuzațiile nefondate și nedrepte ale Direcției de Protecție a Copilului Timiș. Un proces care arată cât...

Un tată din Timiș a rămas, de aproape un an, fără fetițele lui. În urma unor probleme personale, serviciile sociale i-au luat cele două...

Clădiri evaluate pentru relocarea Secției de Obstetrică

Primarul Dominic Fritz a avut o nouă consultare cu conducerea Spitalului Municipal pentru identificarea unor soluții optime de relocare a Secției Obstetrică a Maternității...

Citește și :