5.4 C
Timișoara
miercuri 16 octombrie 2024

Proiectul Unitate în diversitate – Basme românești și africane (Ediția a II-a) a ajuns la final

În luna iunie a anului în curs, Asociația INTERAKT ARTS din Sibiu, în parteneriat cu BIS Teatru și Asociația Culturală Diogene, a demarat a doua ediție a proiectului Unitate în diversitate – Basme românești și africane.
Proiectul a fost gândit pentru a facilita copiilor din clasele primare (aproximativ 250 de elevi) accesul la conținuturi culturale, cultivându-le creativitatea, dorința de cunoaștere, înțelegere și apreciere a valorilor care aparțin patrimonului cultural imaterial românesc în context european și universal. În perioada 3- 4 iunie 2024, elevii din școlile partenere din Timișoara (Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancuˮ și Colegiul Național Bănățean) au urmărit un spectacol de teatru inspirat dintr-un basm african, în regia lui Bogdan Sărătean, produs de Asociația BIS. În distribuție s-au aflat Andrada Grosu și Shama Leah (actriță de origine ugandeză), care au fost primite cu mult entuziasm de către copii.

Prin intermediul atelierelor ce au urmat spectacolului, aceștia au descoperit continentul african cu tot ce înseamnă tradiții, viața locuitorilor, faună și floră. De asemenea, micii spectatori au fost încurajați să devină ei înșiși creatori și să scrie propriile povești sau să realizeze desene, inspirați de spectacolul care le-a fost prezentat. Pornind de la creațiile lor, pe durata verii, echipa artistică a lucrat la realizarea unui basm original, denumit Povestea omului care nu voia să îmbătrânească și a cimpanzeului Bobiță, pentru care timpul nu exista.


Acțiunea se petrece în Timișoara și îi are ca protagoniști pe cimpanzeul Bobiță, stabilit deja de mulți ani în orașul de pe Bega, și pe domnul Ioachim, cel care suferă de „un fel de boalăˮ, cea a trecerii timpului. Basmul vorbește pe înțelesul copiilor despre teme profunde, precum fericirea, bătrânețea, prieteniea, și îndeamnă la trăirea prezentului și la prețuirea fiecărei clipe.
Începând cu data de 10 octombrie 2024, povestea este disponibilă online, atât în format scris cât și în varianta audio, pe site-ul BIS Teatru.

https://bisteatru.ro/proiecte_educationale/povestea-omului-care-nu-voia-sa-imbatraneasca-si-a-cimpanzeului-bobita-pentru-care-timpul-nu-exista

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Lucrări Aquatim de spălare

Joi, 17 octombrie, între orele 8-16 presiunea va fi redusă în localitatea Begheiu Mic pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție și a...

Abuzuri în Primăria Timișoara reclamate de sindicaliști. Ce spun oficialii?

Mai mulți angajați ai Primăriei Timișoara reclamă situații de abuz! Aceștia sunt supuși mai multor tipuri de presiuni psihologice, cu speranța de a-și da...

Lucrări la rețelele Aquatim

Citește și :