Proiectul „Spitalul nostru” lansat la Timișoara/ Acord de Parteneriat între Camera de Comerț și Spitalul Județean | FOTO-VIDEO

129

„Nu ne limităm doar să ne plângem. Vrem să colaborăm bilateral.”

Conștienți că nu toate lucrurile merg ca unse în sistemul sanitar de la noi din oraș (a să nu ne referim acum la nivelul întregii țări) două mari entități și-au dat mâna pentru a îndrepta lucrurile.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este de o bună bucată de timp implicată și în fenomenul medical. De la găzduirea unor simpozioane și seminarii practice de specialitate acu s- trecut la o etapă mult mai complexă. Și anume sprijinirea necondiționată a multitudinilor de probleme ce se ivesc la Spitalul Județean.

Pentru ca bunele intenții să nu rămână doar la stadiul de idei generale a fost semnat și un acord de parteneriat între cele părți.
Marți la sediul din bulevardul Eroilor de la Tisa președintele CCIAT Florica Chiriță și prof. dr. Dorel Săndesc, director general al spitalului (SCJUT) au semnat un Acordului de Parteneriat între părți. La ceremonie a mai fost de față și managerul de proiecte dra Cristina Bădulescu.
Conform acestuia CCIA Timiș și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara se vor sprijini pentru a derula programe, parteneriate ce vor fi benefice ambelor părți.

Ideea a pornit de la un fapt aparent banal dar cu multe implicații. La o vizită de studiu la un spital din Montreal, la loc de cinste era o placă ce amintea că respectiva unitate a fost renovată cu fondurile adunate la un concert caritabil al maestrului Gheorghe Zamfir. Doctorul Dorel Săndesc a câzut pe gânduri și s-a întrebat de ce acolo se poate și la noi nu.

Semnarea Acordului de Parteneriat între CCIAT și SCJUT are ca scop crearea cadrului favorabil pentru organizarea în comun de acțiuni de susținere și promovare în beneficiul comunității de afaceri: acțiuni de lobby la nivel guvernamental, conferințe cu tematici specifice, conferințe de presă, seminarii de educație medicală, caravane de informare. CCIAT a transmis spre firme o „invitație la solidaritate” de implicare activă în proiect care oferă acestora o serie de servicii constând în cursuri de resuscitare și prim-ajutor cu certificarea calității de salvator, caravane pentru evaluarea stării de sănătate a persoanelor vulnerabile etc.

Tot cu acest prilej a fost făcut public și prezentat proiectul „Spitalul Nostru”.
Proiectul „SPITALUL NOSTRU” este dezvoltat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT), cel mai mare spital și obiectiv de importanță strategică din zona de vest a României care acoperă aproape în totalitate spectrul de specialități medico-chirurgicale, atât în perioadele cu activitate obișnuită cât și în situații speciale.
Proiectul își propune îmbunătățirea atitudinii și comunicării între medici, pacienți și comunitate, precum și modernizarea infrastructurii și dotării cu echipamente de ultimă generație care să sporească calitatea serviciilor și eficacitatea personalului medical.
Se dorește deasemenea continuarea și dezvoltarea implicării spitalului împreună cu ONG-urile din domeniul medical în viața comunității, prin proiecte care țintesc responsabilizarea socială.
Prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a explicat, că în ciuda eforturilor depuse până acum, spitalele sunt încă subfinanţate în anul 2023, într-un mod sever, în ceea ce priveşte activitatea zilnică. De multe ori, spitalul nu îşi poate asigura cele necesare în îngrijirea pacienţilor: materialele sanitare, medicamentele reactive, tot ce trebuie. Dacă la aparatură de specialitate se stă destul de bine la măruntele obiecte consumabile se mai întâmplă sincope în aprovizionare.

„Spitalul are nevoie de multe şi am zis să nu ne limităm numai să ne plângem, ci să şi facem ceva concret pentru spital şi pacienţi. Am venit la doamna Florica Chiriţă să-i propun un proiect şi să colaborăm. Ce înseamnă asta? Va fi ceva bilateral, vrem să colaborăm, să ne ajutăm reciproc. Îndrăznesc să cred că vom găsi parteneri şi am mare încredere în acest proiect. Înseamnă o colaborare între mediul de afaceri şi mediul sanitar spitalicesc în interesul comunităţii, al pacienţilor şi al spitalului”
, a detaliat profesorul Săndesc.

La rândul său Florica Chiriţă, preşedinte CCIAT, a mai adăugat că: „Vorbim de sănătate şi este clar că fiecare dintre noi are o strângere de inimă. Ne implicăm în acest proiect şi ne dorim acest lucru, fiindcă, aşa cum am mai spus de anul trecut, punem un accent deosebit şi pe sănătate. Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş se axează mult şi pe sprijinirea sistemului de sănătate. De exemplu, CCIAT împreună cu Camera de Comerţ Italiană pentru România a organizat deja două seminare unde au fost prezentate cele mai inovative şi mai performante echipamente de kinetoterapie. Am avut 10 directori de spitale care au fost în Irlanda la cel mai mare forum regional pe medicină, iar costurile au fost suportate de irlandezi. Asta, datorită parteneriatului pe care CCIAT îl are cu Ambasada Irlandei.”
„Rolul CCIAT este de a fi liantul între comunitatea de afaceri şi comunitatea medicală. Vom organiza şi multe caravane, seminarii, să punem faţă în faţă mediul de afaceri cu medicii. Camera de Comerţ deja a transmis un apel la solidaritate către oamenii de afaceri şi câteva firme s-au arătat interesante. Avem răspunsul lor pozitiv”,
a declarat Florica Chiriţă.

Prof. dr. Săndesc a mai precizat: „O oră jumăte – două ore pe zi chiar mai mult suntem sunaţi zilnic de către pacienţi care au nevoie de medici. (…). Atunci, pe loc, nu poţi să asiguri ceea ce lipseşte. De aceea cred că proiectul „Spitalul nostru” este extraordinar”.
Peste 45.000 de pacienţi sunt internaţi anual la Spitalul Judeţean Timişoara şi peste 140.000 beneficiază de consult în ambulatoriu. În plus, peste 60% dintre urgenţe ajung la UPU a Spitalului Judeţean Timişoara.

„Sunt foarte mulţi pacienţi. De aceea dorim să putem avea ce ne trebuie pentru ei. Acesta este obiectivul proiectului. Putem să îmbunătăţim condiţiile hoteliere, dar şi să achiziţionăm echipamente medicale şi multe alte lucruri simple de care medicii au nevoie în activitatea de zi cu zi pentru a îngriji pacienţii”, a pus punctul pe „i” profesorul Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.