Proiectul cu impact transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”, elaborat de Administrația Bazinală de Apă Banat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, a primit finanțare din fondurile programului IPA (Intereg Cooperare Transfrontalieră România-Serbia).
Atât partea română, cât și cea sârbă, și-au propus să dezvolte prin acest parteneriat infrastructura transportului de navigație pe Canalul Bega, care va redeveni astfel navigabil, așa cum era cunoscut înainte de 1958, când navigația pe canal în sectorul românesc a fost închisă.
Deoarece Canalul Bega Navigabil, amenajat cu aproape 250 de ani în urmă, este din punct de vedere hidrotehnic o construcție cu amenajări tehnice deosebite și mai ales cu semnificație istorică, toate lucrările hidrotehnice pentru reabilitarea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român sunt în conformitate cu practicile și politicile naționale și europene și se încadrează în Strategia națională de management al riscului la inundații pe termen mediu și lung.
Proiectul are o valoare totală de 13.877.987 euro (cu TVA inclus), din care părții române îi revine 6.929.795 euro, restul fiind accesat de către partenerii din Serbia (VDP Vode Vojvodine și Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și Administrație Regională). Toată finanțarea este nerambursabilă.
Pe sectorul românesc, obiectivul principal al proiectului este refacerea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român, iar pentru întreținerea Canalului Bega în vederea navigabilității se vor achiziționa o dragă și două barje. Pentru asigurarea condițiilor optime de navigabilitate se va sigura semnalizarea canalului navigabil și se va efectua și un studiu de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei.
Pe sectorul sârbesc se va urmări repararea nodurilor hidrotehnice Srpski Itebej și Klek plus achiziția unei drăgi, construcția unei piste de biciclete și realizarea studiului de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei.
Situația actuală a proiectului
În vederea demarării lucrărilor din cadrul proiectului este necesară încheierea unui protocol-acord inter-guvernamental care să ateste rezultatele proiectului privind realizarea obiectivelor propuse.
În data de 2 august 2017 a fost semnat Contractul de Finanțare a proiectului cu clauză de reziliere în cazul nesemnării Acordului România Serbia până la data de 31 decembrie 2017.
La ora actuală, demersurile încheierii Acordului sunt în curs de derulare. Acesta este avizat de către Ministerele din țara noastră (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Ministerul Transporturilor) fiind retrimis pe canale diplomatice părții sârbe.
Din partea sârbă a fost trimis un acord de principiu privind înființarea punctului de trecere a frontierei pe râul Bega, dar și o serie de propuneri de modificări în ceea ce privește textul Acordului. Autoritățile române trebuie să analizeze aceste modificări, ulterior primirii aprobării textului Acordului, pentru ca apoi acesta să fie retransmis tot pe căi diplomatice părții sârbe în vederea obținerii unui acord final.