Proiectul Collor the Village a ajuns la final. Peste 250 de voluntari au participat la renovarea a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, județul Caraș – Severin, într-un adevărat maraton al faptelor bune. Intervențiile au durat 4 zile. În 20-22 iunie și 27 iulie, au fost vopsite porți și ferestre, fațadele caselor au fost reparate și zugrăvite, dar au fost recondiționate și două fântâni și un pod de la intrarea din sat. La final, voluntarii au pus și ghivece cu flori la ferestrele caselor. Voluntarii Asociației Acasă în Banat au intervenit în special la casele cu fațadele gri, unde proprietarii erau oameni în vârstă sau familii cu dificultăți materiale.
”Credem că, în urma acestui proiect, toată lumea a avut ceva de câștigat. Comuna Eftimie Murgu e acum mai frumoasă, iar turiștii care ajung aici să viziteze morile de apă sunt atrași și să se plimbe prin sat, să stea de vorbă cu oamenii, să guste din bunătațile locului, să întrebe de coleșă sau de brânză de găinușă. Proprietarii caselor au acum nu doar o casă frumoasă, ei au acum mulți prieteni pentru că voluntarii au prins drag de ei și vor să vină să îi mai viziteze. Noi, toți voluntarii, am câștigat o experiență uimitoare, ne-am dat seama că adunându-ne forțele într-un timp foarte scurt, putem face miracole.”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Proiectul Color the Village/Colorează Satul a însemnat pentru Asociația Acasă în Banat o muncă de peste 6 luni pentru organizare, având ca termen de finalizare data de 31 iulie 2019. Ni s-au alăturat voluntari de peste tot din țară, din Timișoara, Reșița, București, Tulcea, Cluj, Bihor, au fost elevi de școală, studenți, angajați în mediul de stat sau privat sau chiar pensionari care au dorit să dea o mână de ajutor acestui sat din Banat. Dacă unii voluntari au participat o singură zi, alții au muncit în toate zilele, astfel că în total au fost efectuate peste 4.000 de ore de muncă.
”Ce urmează după Color the Village? Un nou Color the Village! A fost o experiență extraordinară pentru toată lumea și vrem să o repetăm și anul viitor. E un festival al faptelor bune care va ajunge în fiecare an în alt sat din Banat. Însă, până atunci, demarăm și alte proiecte pentru a pune în valoare patrimoniul Banatului, pentru că ne simțim cu adevărat Acasă în Banat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației.